- Capio S:t Görans Sjukhus
- ...
- Mottagningar & avdelningar
- Medicinskt Centrum
Graviditetsdiabetes
Graviditetsdiabetes
Graviditetsdiabetes innebär att kroppen inte klarar att tillverka tillräckligt med insulin när du är gravid.
Vanliga frågor och svar
Före frukost fastande < 5.3 mmol/l
1 timme efter måltid < 8 mmol/l
Före sänggående < 7.0 mmol/l
Medel långverkande Insulin |
Måltidsinsulin |
||
kfP-glukos (mmol/L) |
Insulindos |
Postprandiellt (1 tim) kP-glukos (mmol/L) |
Insulindos |
<4,0 |
-2 E |
< 6,0 |
-2 E |
4,0–5,3 |
0 |
6,0–7,9 |
0 |
5,4–6,0 |
+2 E |
8,0–10,0 |
+2 E |
> 6,0 |
+4 E |
> 10,0 |
+4 E |
Det som påverkar blodsockret mest är intaget av kolhydrater, även om andra saker också spelar roll för blodsockersvaret (måltidens konsistens, innehåll av fett, protein & fiber i måltid m.m.).
Det är viktigt att inte utesluta kolhydrater under graviditeten eftersom det fungerar som kroppens bränsle. Minimibehovet för kolhydrater under graviditet är 150-175 g kolhydrater/dygn.
Ett bra sätt att komma upp i denna mängd kolhydrater & samtidigt försöker hålla ett stabilt blodsocker är att äta regelbundet - gärna frukost, lunch & middag och 1-2 mellanmål.
Du kan läsa om lämpliga mellanmål här:
Mellanmål, frukt och grönsaker vid graviditetsdiabetes - 1177