Capio
Capio
Capio

Att besöka IVA

För att förhindra smittspridning av covid-19 gäller restriktioner för besök till patienter. Restriktionerna kan ändras från vecka till vecka beroende på hur smittspridningen ser ut. Vi beklagar detta och gör vårt bästa för att du ändå ska kunna besöka din närstående. För att detta skall kunna ske säkert måste du kontakta oss i förväg och komma överens om en tid när besök är lämpligt.

Allmänna råd inför besök:

  • Pga rådande situation med covid-19 kommer vi inte kunna ta emot dig med symtom som till exempel ont i halsen, snuva, hosta eller feber.
  • När besök inte är genomförbart kan vi erbjuda videosamtal med oss eller er närstående.
  • Du kommer behöva bära munskydd under hela ditt besök hos oss. Det är även viktigt med handhygienen. Handsprit och munskydd finns i entrén.
  • Utrymmet kring patienten och i väntrummet är begränsat. Därför kan vi bara ta emot två personer i taget. 
  • En del av våra patienter kan ha allergier och är extra känsliga då de är svårt sjuka. Undvik därför starka dofter och att ta med blommor.
  • Mobiltelefonen kan vara extra viktig för dig då din anhörige är svårt sjuk. Vi måste ändå be dig att stänga av den då du är inne på salen på grund av att den kan störa teknisk apparatur.
  • Om ni önskar information på ett annat språk så kan vi erbjuda tolk vid läkarsamtal. Prata med patientansvarig sjuksköterska.
  • Vi välkomnar även att barn kommer på besök. Kom ihåg att barn ofta har livlig fantasi och det kan vara viktigt att de själva får komma och se den sjuka närstående

Närstående är viktiga

Att känna närhet och höra en bekant röst kan vara oerhört viktigt för en svårt sjuk patient. Patienten behöver ofta lugnande eller smärtstillande medel för att dämpa oro och ångest. Läkemedlen gör patienten trött och ibland helt nedsövd och okontaktbar. Det kan då vara svårt att få kontakt som vanligt. Men genom att du till exempel håller handen och samtalar med din närstående kan de känna stor trygghet ändå. 

Ta med hemifrån

Tag gärna med fotografi på både din nära och familjen. Fotografierna kan vara ett stöd och en förankring till verkligheten för den svårt sjuka patienten. Dessutom kan personalen få en bild av din nära i vardagen. Det kan också vara värdefullt att berätta vad din nära tycker om, intressen, vardagslivet och liknande. Detta underlättar för personalen att individualisera vården.
Saker som hygienartiklar har vi såklart allt man kan behöva av. Men när din nära börjar vara lite mer vaken kan en egen tvål, lotion eller borste vara värdefullt att ha. 

Din egen hälsa

För att orka vara ett stöd till någon som är svårt sjuk måste du som närstående också ta hand om dig själv. Det är viktigt att äta och vila regelbundet för att orka vara ett stöd till den som är svårt sjuk.

Om du har behov av att samtala med någon eller om du har praktiska problem med till exempel intyg, ekonomi eller hur räkningar betalas när någon är sjuk har vi kuratorer till vårt förfogande. Fråga oss så hjälper vi dig med kontakten. Vi kan även förmedla kontakt med sjukhuspräst eller annan andlig rådgivare om du önskar det.