Studien är publicerad i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften Journal of Telemedicine and Telecare.
Där har man nu presenterat resultaten från uppstarten av Sveriges första digi-fysiska virtuella slutenvårdsavdelning. Denna innovativa vårdform som Capio S:t Görans sjukhus tillsammans med Medoma har startat upp och utvecklat, har visat sig vara en fungerande vårdform för att hantera akuta medicinska tillstånd.
Studien, som omfattade 200 vuxna patienter med olika akuta medicinska behov, visar en djupgående analys av patientnöjdhet, patientsäkerhet och vårdkvalitet.
Studien visar på patientnöjdhet
– Faktaunderlaget kommer från de åtta första månadernas verksamhet och min roll har varit att ta fram data till studien, säger Linda Frisk, som också är utbildad sjuksköterska och kvalitetscontroller på Medicinkliniken.
Försteförfattare till studien är Medomas läkare Mikael Kastengren. Medförfattare är förutom Linda Frisk även Linda Winterfeldt och Gunilla Wahlström från Capio S:t Görans Sjukhus, samt Magnus Dalén.
En central slutsats från studien var att den virtuella vården visade en imponerande patientnöjdhet med en NPS (Net Promoter Score) på 88. Dessutom noterades en noll mortalitet och frånvaro av sjukhusrelaterade komplikationer, vilket pekar på modellens säkerhet och effektivitet.
(Uppdatering 2015-01-22) Capio S:t Görans Sjukhus driver inte längre vårdformen ”sjukhus hemma”. Samarbetet med Medoma avslutades i oktober 2024. Medoma är ett externt företag som arbetar med digitala lösningar, som självmonitorering, kopplade till den vårdformen. Sjukhuset arbetar idag tillsammans med de aktörer i Stockholm som bedriver ASIH (avancerad sjukvård i hemmet). Detta görs genom att remittera patienter som kan i vårdas hemmiljö till ASIH.
Av de 200 patienterna behövde endast 11 återflyttas till sjukhuset till traditionell sjukhusvård, vilket motsvarar endast 5,5 procent av fallen. Denna låga andel återflyttningar understryker den virtuella avdelningens förmåga att hantera och behandla patienter med akuta medicinska tillstånd på ett effektivt sätt.
Fortfarande först med akutsjukvård i hemmmet
Dessa resultat markerar en betydande framgång och bidrar väsentligt till den vetenskapliga litteraturen inom området i Sverige. Genom att erbjuda en effektiv och säker vårdmodell öppnar den virtuella slutenvårdsavdelningen upp för möjligheter att förbättra tillgängligheten och effektiviteten inom hälso- och sjukvården.
– Det finns olika modeller som liknar varandra. Men det är viktigt att understryka att vi är först i Sverige med att erbjuda akutsjukvård i hemmet, dygnet runt, konstaterar Linda Frisk.
Fakta från studien:
- Antal patienter i studien (okt 2022 till juni 2023): 200
- Antal medicinska tillstånd: 63
- Vanligaste sjukdomarna: Infektionssjukdomar (44%) och lungsjukdomar (17%)
- Mortalitet: 0
- Sjukhusrelaterade komplikationer: 0
- Överföringar till sjukhus: 11 (5,5%)
- Patientnöjdhet: NPS 88
Läs hela studien här: https://journals.sagepub.com/eprint/GP3HGWTJANMV9HZ6XQNE/full