– Det är ett enkelt och effektivt verktyg som stärker patientsäkerheten, säger Monica Rådestad, beredskaps- och FoU-samordnare på Capio S:t Görans Sjukhus. Nu kan vi följa varje patient i realtid och snabbt anpassa arbetet för att använda resurserna bättre.
Systemet använder GPS på skadeplatsen och kopplas sedan sömlöst till sjukhusets Wi-Fi. TriPoD bygger på befintlig teknik som används på ett innovativt sätt.
Före pandemin kontaktade Monica Rådestad ambulanssjukvården och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. År 2022 fick hennes idé finansiering för utveckling av projektet. Två teknikföretag tog sedan fram den digitala lösningen, som nu testas vid övningar.
Projektet har nu även fått medel från Vinnova för att bidra till förbättrad samverkan mellan civil och militär sjukvård vid masskadehändelser.
Så fungerar TriPoD
Ambulanspersonal på skadeplatsen fäster en digital tagg med unikt ID-nummer på varje patient. Patienterna prioriteras som röda (1), gula (2) eller gröna (3) beroende på hur allvarligt skadade de är. Taggen skannas med en mobil app, och informationen skickas till en webbportal. Där ser sjukvårdsledningen i realtid hur många patienter det finns, deras status och position.
Idag delas information muntligt eller skriftligt mellan olika ledningsnivåer, vilket kan skapa problem. TriPoD ger uppdaterade lägesbilder för ledningsplatser där man kan följa patientflödet från skadeplatsen, under transport och på sjukhuset.
Ett verktyg för säkrare vård
Systemet är fortfarande en prototyp, men Monica Rådestad ser flera potentiella användningsområden i framtiden. Hon hoppas att TriPoD kan utvecklas till ett nationellt verktyg för att förbättra informationsdelning vid stora olyckor, katastrofer och ytterst krig.
Monica Rådestad berättar att detta är en idé hon burit på länge:
– Jag visste att vi redan hade tillgång till ett system för att spåra utrustning på sjukhuset, så varför inte utveckla och använda samma teknik för att spåra skadade patienter och förbättra ledningen av sjukvårdsinsatser. Syftet är att rädda liv, säger Monica Rådestad.