Dagen efter att Sandra Molin gick klart sin undersköterskeutbildning fick hon jobb på dåvarande avdelning 21–22 på sjukhuset.
– Jag fick börja från början och lära mig att lägga om sår. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att få arbeta med patienter som har endokrina sjukdomar, berättar hon vid en kaffepaus på akuten.
Efter några år som undersköterska så började hon plugga till sjuksköterska, men efter halva utbildningen kändes det tungt. Hon ringde akuten för att kolla om hon kunde få bli timanställd eller ”timmis”, som det kallas här.
Ganska snart tog arbetet på akuten över och några månader senare var Sandra Molin fastanställd undersköterska på sjukhuset igen.
Omväxling och tempo
– Jag gillar när det är tempo och händer saker, och det gör det här på akuten. Och det är ett väldigt varierat arbete.
Som undersköterska roterar man mellan fem positioner; assistent till triagesköterskan i medicin- och kirurgflödet, och som vårdlagssköterska i ortopedflödet. Undersköterskan bildar också larmlag tillsammans med en sjuksköterska och skriver även in patienter i receptionen.
– Många vet inte om hur mycket vi undersköterskor gör på akuten. Vi gipsar patienter, men är också med på hjärtlarm. Vi tar blodprov och arbetar också med omvårdnad, även om det skiljer sig mycket från hur man jobbar på exempelvis en avdelning.
Sandra Molin har skolats in på akutens ortopedmottagning, där hon bland annat får gipsa patienter.
– Det är jättekul, men jag är fortfarande ödmjuk inför det. Nu senast gipsade jag ”kobran” som är gipsning av underarm och hand.
Erfarenhet och kunskap
Det är bra att sjukhuset har tvåårsgräns för undersköterskor att söka till akuten. Man behöver erfarenhet med sig för att klara många olika arbetsuppgifter som förekommer, menar Sandra Molin.
– Och det är positivt att läkarstudenter har kunnat komma till akuten och jobba som undersköterskor på sommaren. Då förstår de hur det fungerar från scratch. Nu får de i stället jobba som omvårdnadsassistenter, men det går också bra, tycker Sandra Molin.
– Jag har arbetat som samordnare för undersköterskestudenter och jag hoppas också att det blir tydligare vad som krävs för att studenterna ska godkännas, i och med att titeln nu är skyddad.
Fakta
Sedan den 1 juli är det möjligt att söka bevis för skyddad titel som undersköterska. Det görs på Socialstyrelsens hemsida.
Den som redan har en tillsvidareanställning som undersköterska kan fortsätta att använda titeln i tio år, till den 30 juni 2033, utan bevis.