Capio
Capio
Capio
En diabetessjuksköterska testar blodsockret på en patient.
En strid ström av besökare passade på att få sitt blodsocker testat, och få mer information om diabetes. På bilden diabetessköterska Marie Lindström från Medicinskt Centrum. Foto: Jenny Svensson.

Framtidens diabetesvård – på patientens villkor

14 november 2024

I dag 14 november uppmärksammade vi Världsdiabetesdagen med information till patienter och besökare i Huvudentrén. Diabetessjuksköterskor från Medicinskt Centrum testade blodsockret på nyfikna besökare och berättade mer om vad diabetes är, vad det orsakas av, och hur man kan leva med sjukdomen.

Att hjälpa patienter att själva förstå och hantera sin sjukdom är ett viktigt – och nödvändigt mål för en god vård i framtiden, berättar medarbetarna från Medicinskt Centrum i en intervju. 

– Diabetes är en sjukdom som ökar, både globalt och här i Sverige. Men det sker också en snabb teknisk utveckling med nya hjälpmedel, som vi behöver hänga med i och kunna stötta patienterna med, berättar Jessica Ankerhag, vårdenhetschef för Medicinskt Centrum, där sjukhusets Diabetesmottagning ingår.

En viktig del i det stödet är att fortsätta utveckla ett mer personcentrerat arbetssätt, där patienter är delaktiga och hanterar sin diabetes själva utifrån sina behov och sin förmåga. Vården ger stöd och kunskap på de områden patienten önskar.  

– Vårt mål är att patienterna ska vara så välinformerade så att de kan sköta sin sjukdom självständigt, och att vi som diabetessköterskor ska ha en mer coachande roll, berättar diabetessköterska Marie Lindström.

Utbildningsmaterial på interaktiva skärmar

En grundbult i det är att patienter får utbildning och kunskap om sin diabetes, hur de kan leva med den och hantera eventuella problem och komplikationer. Ett verktyg för det, som lanserats under 2024, är ett digitalt utbildningsmaterial som finns tillgängligt via TV-skärmar på vårdavdelningar där nydebuterade diabetespatienter vårdats. Genom menyer på TV-skärmen kan patienten i egen takt ta del av informations-och instruktionsfilmer om t.ex. vad diabetes är, hur de testar sitt blodsocker, om kost vid diabetes, och om vanliga komplikationer. 

Det digitala utbildningsmaterialet är ett komplement till stödet som diabetessköterskorna ger vid besök till patienterna, med fördelen att det finns tillgängligt när som helst dygnet runt, alla dagar.   

– Vi har testat det nu i tre månader, och upplevt att patienterna uppskattar det. Vi tror också att det kan vara till hjälp för vårdpersonal som kan hänvisa till materialet på TV-skärmen till patienter som vill veta mer om sin diabetes, berättar Marie Lindström.

Steget från barn till ung vuxen med diabetes

Ett annat viktigt utvecklingsområde för diabetessjuksköterskorna på Medicinskt Centrum är övergången till vuxensjukvården när barn med typ-1-diabetes fyller 18 år. 

– Det är ett stort steg både för patienten, för dess föräldrar och för sjukvården som följt patienten under lång tid. Det är viktigt att det blir en smidig övergång i vården, och att alla känner sig trygga med det, berättar Marie Lindström.

Medicinskt Centrum har därför varit med nyligen avslutade den vetenskapliga studien Stepstone, som kartlagt hur den övergången kan göras på bästa vis.

LegitScript approved