Behandlingen ges genom 1177:s webbsida och tar cirka 6 veckor. Behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi och är framtagen tillsammans med personer som själva lever med långvarig smärta.
– Ett viktigt mål i behandlingen är att bättre förstå hur smärtan påverkar hur du mår och vad du gör, och hur du kan ta kontrollen över din tillvaro. Utöver kunskap om långvarig smärta får du utmaningar och aktiviteter som hjälper dig att leva ditt liv utan att styras av smärtan. Under tiden du arbetar med programmet har du en gång i veckan digital kontakt med en psykolog för att stämma av hur du mår, och vad du behöver hjälp med, förklarar Rikard Wicksell, forskningsansvarig för studien. Han är professor i klinisk hälsopsykologi vid Karolinska Institutet, och arbetar även som psykolog på Smärtkliniken.
Långvarig smärta är vanligt och påfrestande – men det finns hjälp att få
Långvarig smärta drabbar ungefär en femtedel av befolkningen och är en vanlig anledning till att människor söker hjälp inom vården. Forskning visar att behandlingar för att öka förmågan att hantera smärtan och vardagen ofta leder till ökad funktionsförmåga och välbefinnande, berättar Liv Larsson som är psykolog och enhetschef på Smärtkliniken.
De första erfarenheterna av behandlingen ”Leva med smärta” är mycket lovande.
– En patient som har gått igenom behandlingen berättar att hon kan vara mer aktiv, att hon träffar vänner och har börjat träna igen. Hon har fortfarande ont, men smärtan håller sig i bakgrunden och hindrar henne inte från att göra det hon vill, berättar Liv Larsson.
Forskning om den digitala behandlingen
Forskningsstudien som utvärderar effekterna av behandlingen ”Leva med smärta” utgår från Karolinska Institutet och genomförs i samarbete med bland annat Smärtkliniken på Capio S:t Görans Sjukhus. Målet med projektet är att ta fram en användarvänlig och evidensbaserad digital behandling som är tillgänglig i hela landet, och som fungerar så bra som möjligt för personer med olika typer av smärta och behov.
Studien ”Leva med smärta” är nu öppen för anmälan, och det finns möjlighet att ta del av behandlingen genom att delta i forskningsstudien.
Du som arbetar i vården och är intresserad av ett samarbete kan kontakta Rikard Wicksell: rikard.wicksell@ki.se