Med den senaste expansionen blir BB S:t Göran tredje största förlossningskliniken i Region Stockholm. En viktig målsättning har varit att den nya kliniken ska tillföra kompetens och kapacitet till förlossningsvården i hela regionen, genom att göra den mer attraktiv att arbeta inom.
– Vi är väldigt glada att vi återigen har lyckats rekrytera barnmorskor till BB S:t Göran, både nyutexaminerade och barnmorskor med flera års erfarenhet. Vi märker att det som attraherar är våra fina arbetssätt med möjlighet att ge föderskan kontinuerligt stöd av barnmorska och vårt arbete med nollseparation. Jag tror också att vårt arbete med psykologisk trygghet i arbetsgruppen har stor betydelse för trivsel och välmående på jobbet, och det är viktigt för oss, berättar Hanne Fjellvang, barnmorska och vårdenhetschef för BB S:t Göran.
– Vi är i dag fullbemannade på läkarsidan med färdiga specialister, vilket känns väldigt bra. Jag tror nyckeln är våra arbetssätt med ”en födande, en barnmorska”, nollseparation, och att vi arbetar med helheten, berättar Malin Thorsell, verksamhetschef på BB S:t Göran.
Moderna arbetssätt för medarbetare
”En födande, en barnmorska” innebär att den födande alltid har en barnmorska hos sig hela tiden under den aktiva fasen, för att ge bästa stöd och kontinuitet under födseln.
Nollseparation av barn och förälder handlar om att det nyfödda barnet alltid är kvar hos den födande även om någon av dem skulle behöva operation eller annan extra hjälp. Det stärker barnets utveckling och kontakten mellan föräldrar och barn.
Arbete med helheten är att alla barnmorskor och undersköterskor roterar mellan specialistmödravård, förlossningsavdelning och eftervård. Det ger en ökad förståelse för barnets och föräldrarnas hela resa genom kliniken, och en ökad variation i arbetet.
”Här finns en nybyggaranda”
Barnläkaren Ida Aghamn är en av medarbetarna som varit med från starten av BB S:t Göran från snart två sedan. Hon har tidigare arbetat på förlossningskliniken i Södertälje Sjukhus, men ville ta chansen att vara med på BB S:t Göran.
– Det har varit väldigt roligt att få vara med från början och bygga upp kliniken. Det finns en nybyggaranda och energi, och det är en väldigt bra stämning mellan oss kollegor, berättar hon.
Hon uppskattar det nära samarbetet mellan olika yrkesgrupper, där neonatalteamet ingår som en integrerad del av BB S:t Göran. Arbetet med nollseparation är också något hon lyfter fram.
Barnmorskan Anders Lindbäck är en av de medarbetare som började på sjukhuset i januari, som en del av expansionen av BB S:t Göran. Han har tidigare arbetat på förlossningskliniker i Helsingborg och i Malmö. När kärleken ledde till en flytt till Stockholm blev S:t Göran ett naturligt val.
Goda förutsättningar för ”en födande, en barnmorska”
– Jag har haft ögonen öppna för BB S:t Göran sen starten, och har hört mycket positivt om kliniken av kompisar som jobbar här, så det känns väldigt kul och spännande. Arbetssättet med ”en födande, en barnmorska” är något som är viktigt för mig, och jag tror att förutsättningar att få jobba efter det är bra här, berättar han.
– En annan sak som känns väldigt roligt är att få jobba med helheten, där vi roterar mellan de olika delarna av kliniken. Det är roligt att få använda alla sina kompetenser, och känns väldigt personligt utvecklande för mig, berättar Anders Lindbäck.
Båda Ida och Anders ser fram emot att nu, efter utökningen av eftervårdsplatser, arbeta med att förfina och utveckla patientflödena på kliniken. Och kunna välkomna ännu fler barn och familjer till BB S:t Göran.