Capio
Capio
Capio
Eva Karlsson leder ett yogapass för bröstcancerpatienter.
Eva Karlsson leder ett yogapass för bröstcancerpatienter med spridd cancer.

Yoga för bröstcancerpatienter med spridd cancer

3 april 2024

Överläkaren och onkologen Eva Karlsson från Bröstcentrum leder en yogagrupp på sjukhuset. Det är patienter med spridd cancer som får möjlighet att delta i yoga som en del av sin vård och behandling. För patienterna är det viktigt med yogan, och att få träffa varandra.

Patienter med botbar cancer erbjuds idag att få åka på cancerrehabilitering efter sin behandling. I dagsläget erbjuds inte kvinnor med spridd bröstcancer samma möjlighet.

– Det har kommit upp vid ett flertal tillfällen och det är efterfrågat med yoga. Nu har vi startat en grupp som riktar sig enbart till kvinnor med spridd cancer. Vi ville erbjuda dem något också, berättar Eva Karlsson, som även är utbildad yogalärare.

Yogapass med patienterna
På plats i sjukhusets gympasal är de sju kvinnor som deltar i ett yogapass under sen eftermiddag.

En del av kvinnorna som är med har tidigare tränat yoga, och några är nybörjare.

– Det här är en fantastisk insats, att kunna få yoga, och det ger en positiv upplevelse, säger en av kvinnorna, innan alla börjar passet.

– Ja, vi springer på varandra i väntrummet här när vi är här för behandling. Nu får man namn på ansiktena och lite gemenskap, säger en annan kvinna.

Efter yogapasset, som pågår i lite över en timma, blir det tid över för en pratstund med Eva Karlsson, som tagit initiativ till yogagruppen.

– Jag tycker att det är en fin stämning i gruppen. Man talar med varandra och blir nästan som en mötesgrupp, fast vi började med bara yoga, säger hon och ler.

Balans och lugn i tillvaron
– Här har jag har inte doktors-kläderna på mig, även om några av deltagarna är mina patienter, utan vi möts mer som människa till människa. Vi gör övningar från olika yogatraditioner, som till exempel hathayoga och yinyoga.

– Man måste alltid lyssna på kroppen. Det är viktigt så att man inte gör övningar som gör ont eller får en att må sämre.

Övningarna handlar mycket om balans på olika sätt. För en stund kan deltagarna släppa oron för cancern och för framtiden.

– Man blir mjukare i kroppen och lugnare. Man känner sig lite mindre ensam och får vara här och nu en stund. Det är ett sätt att ta vara på livet, säger Eva Karlsson.