Capio
Capio
Capio
Ylwa Blidell är  sjuksköterska på akutmottagningen på S:t Görans Sjukhus.
Ylwa Blidell arbetar som sjuksköterska på akutmottagningen på S:t Görans Sjukhus.

Ylwas drömjobb på akuten blev verklighet

27 september 2024

Sedan juni arbetar Ylwa Blidell som sjuksköterska på akutmottagningen vid S:t Görans Sjukhus i Stockholm. Beslutet att börja här var ett noga genomtänkt val som hon inte ångrat.

Innan hon blev sjuksköterska arbetade Ylwa bland annat som undersköterska i Region Halland.

– Jag har jobbat med hjärtpatienter och tyckte att det verkade spännande att arbeta med akuta situationer, berättar Ylwa.

När Ylwa utbildade sig till sjuksköterska så började planen ta form, hon ville jobba på en akutmottagning. Sedan gjorde hon egna efterforskningar. Ylwa ville vara säker på att hon hamnade på en akutmottagning där hon skulle få bra stöd och en sund arbetsmiljö.

Genom samtal med vänner och familj som besökt akutmottagningen fick hon höra mycket positivt om S:t Görans Sjukhus. Hon har också vänner som jobbat på Ambulansen och på akuten som beskrivit sjukhuset som en arbetsplats med god stämning och ett välkomnande arbetsklimat.

Ett medvetet val av arbetsplats
Men det var inte bara andras omdömen som lockade henne till S:t Göran. Ylwa förklarar att hon även övervägde andra akutmottagningar, men vissa faktorer fick henne att välja bort dem. Hon ville inte hamna på ett större sjukhus där hon skulle känna sig anonym.

– Och det finns andra akutmottagningar där man kan få bli upplärd av någon som är ganska ny själv, och så ville jag inte ha det, förklarar Ylwa.

Att arbeta på en akutmottagning kan vara tufft, men för Ylwa är kollegorna och arbetsmiljön en viktig del av vad som gör jobbet givande. Hon beskriver sina kollegor som hjälpsamma och berättar att det finns en öppenhet på arbetsplatsen som gör att hon alltid känner sig trygg. Hon uppskattar särskilt den familjära atmosfären.

– Kollegorna här är fantastiska, säger Ylwa. Det är inte jobbigt att ställa frågor, och cheferna är alltid tillgängliga om man behöver prata.
 

Strukturerad inskolning
Den strukturerade inskolningen hon fick när hon började på mottagningen har varit en stor trygghet. Till skillnad från många andra arbetsplatser där man kan känna sig överväldigad av nya situationer, har hon fått möjlighet att lära sig i en kontrollerad miljö där varje steg i processen har varit genomtänkt.

– Inskolningen här har varit väldigt bra och välstrukturerad. Man går igenom alla moment och får tid att arbeta självständigt vid de olika stationerna på mottagningen. Det gör att man inte kastas in i något man inte behärskar, förklarar hon.

För Ylwa var jobbet på Sankt Görans akutmottagning det enda hon sökte efter att hon bestämt sig för att jobba med akutsjukvård. Hon var så fast besluten att hon inte ens övervägde andra alternativ.

– Hade jag inte fått det här jobbet hade jag sökt det om igen, säger hon med ett leende.

Nu, efter att ha arbetat här i flera månader, är hon övertygad om att hon gjort rätt val. Med engagerade kollegor, en stark teamkänsla och en arbetsmiljö som präglas av omtanke och stöd, har Ylwa hittat en arbetsplats där hon tycker att hon både kan utvecklas och trivas.

– Jag är supernöjd och kunde inte ha valt en bättre arbetsplats, säger Ylwa.