Capio
Capio
Capio
Maria Enkullen Moskovits  och Aslan
Maria Enkullen Moskovits jobbar deltid som sjuksköterska på Bröstcentrum Onkologi och deltid i vårdhundteamet med hunden Aslan. Här är de på Capios palliativa slutenvårdsavdelning Dalen.

Med Aslan i vårdteamet mår patienterna bättre

10 januari 2024

Maria Enkullen Moskovits är specialistsjuksköterska och jobbar på Bröstcentrum Onkologi sedan 2016. Förra året startade hon en ny karriär på deltid med sin hund Aslan. De är ett certifierat vårdhundteam som bland annat besöker Capios palliativa slutenvårdsavdelning Dalen.

Maria Enkullen Moskovits är specialistsjuksköterska och jobbar på Bröstcentrum Onkologi sedan 2016. Förra året startade hon en ny karriär på deltid med sin hund Aslan. De är ett certifierat vårdhundteam som bland annat besöker Capios palliativa slutenvårdsavdelning Dalen.

– Jag har alltid haft en stark hundkärlek. Nu har jag fyllt 60 år och drömmen är att få avsluta yrkeslivet som vårdhundförare tillsammans med min hund, berättar Maria Moskovits.Tillsammans är de ett ovanligt bra vårdhundteam. 

Hon har jobbat inom vården med cancerpatienter i hela sitt yrkesliv och har erfarenhet och vana att samtala med svårt sjuka patienter. Hennes hund Aslan är en idag tre år gammal Goldendoodle, vilket är en blandras mellan golden retriever och mellanpudel. Han valdes ut ur en kull med sju valpar för att han var lugn och tillgiven.

Måste göra lämplighetstest
– Innan en hund kan påbörja sin vårdhundutbildning, som pågår cirka ett år, måste hunden genomgå ett lämplighetstest. Tidigast kan detta göras när hunden är ett år gammal. Hunden måste vara trevlig och tycka om att träffa nya människor som den inte tidigare känner, berättar Maria. Hundvårdsteamet testas sedan vartannat år.

Innan vårdhundteamet får komma in på en avdelning måste en riskanalys tas fram. Risker för skador och olyckor identifieras. Allergier och hundrädslor och smittor ska också ingå i riskanalysen. Man gör en gemensam handlingsplan över var hunden får vistas.

– Det kan vid besöken på vårdavdelningen vara så att hunden kanske får sitta tätt intill eller ligga i en sjuksäng tätt tillsammans med patienten, berättar Maria.

Lugn, ro och glädje
Att arbeta som ett vårdhundteam på en palliativ vårdavdelning, att besöka en patient under sin sista tid, kan vara tungt och svårt för ett hundteam, men att arbeta på en sådan arbetsplats för att skapa en fin stund med lugn och ro, kan också vara en källa till glädje.

– Att klappa en hund kan öka välbefinnandet och lugnet. Det kan vara lättare att krama en hund än en människa. Flera studier där man kunnat påvisa att besök av en vårdhund kan ha en smärtlindrande effekt för patienter.

Positiva känslor, att patienter kunde slappna av närhet med hunden, det att klappa hunden, ha hunden nära i sängen vid patientens sida, vilket kan bidra till att patienterna blir mer avslappnade. Det kan vara lättare att krama en hund än en människa.

Roligt med lek och trix
Maria berättar om en kvinnlig patient som teamet omedelbart fick fin kontakt med under praktiken. Hunden hoppade upp i patientens säng och lade sig tätt intill patienten, som kunde klappa hunden under hela besöket. Det blev två emotionella besök och veckan efter när teamet besökte avdelningen hade patienten avlidit.

– Jag och Aslan jobbar även på ett äldreboende i Täby. Där leker vi mer tillsammans och gör trix med hunden. Även där handlar mycket om att klappa och vara nära. Och efter jobbet går vi alltid på långpromenad tillsammans och gör något roligt ihop.

Resultatet från den uppsats som Maria gjorde under sin utbildning visar att de patienter inom den palliativa vården som träffat hundvårdsteamet vill träffa dem igen. Det kan bli några få återkommande besök eller uppemot tio, beroende på hur patienten mår.

Även personalen gillar Aslan
Besök på vårdavdelningen avslutats oftast med en stund i personalrummet där många medarbetare mer än gärna klappar och kelar med hunden. 

– Många medarbetare ser också fram emot våra besök, och tycker att Aslan är viktig för deras välbefinnande också. Det är roligt, säger Maria.

Maria är glad att hennes vårdenhetschef på Bröstcentrum, Maria Gränström, uppmuntrat henne att kunna jobba och utbilda sig i sitt drömyrke parallellt. Idag jobbar Maria deltid på Bröstcentrum Onkologi och deltid som vårdhundförare. Hon har också fått mycket stöd från en kollega på Bröstcentrum, överläkare Jenny Bergqvist.

– Min vision är att kunna få göra att projekt här på sjukhuset tillsammans med Aslan.

 

 Så här säger patienterna om vårdhundteamet:
”Innan ni kom var allt nattsvart, nu känns det mycket bättre.”, ”Aslan är underbar, jag vill inte att han går.” ”När jag träffar hunden glömmer jag för en stund min smärta.”, ”Får jag träffa Aslan igen?” ”Det är väldigt skönt med hundens mjuka päls”.

LegitScript approved