Capio
Capio
Capio
Inhyrningsfritt på akutmottagningen
Anna Hernández Olsson, Carina Stensrud och Anja Fält Sjöberg.

Inhyrningsfritt på akutmottagningen

19 september 2024

Efter två års målmedvetet arbete har akutmottagningen på Capio S:t Görans sjukhus nu rekryterat personal i den omfattning att de inte längre behöver anlita bemanningsföretag. Tack vare ett långsiktigt strategiskt arbete med att bygga ett starkt och engagerat team är de nu i mål.

– Vårt mål har hela tiden varit att inte vara beroende av bemanningsföretag, och nu har vi nått det målet, säger Carina Stensrud, biträdande vårdenhetschef. Vi vill skapa trygga, stabila team och kontinuitet på arbetsplatsen, det ger bästa möjliga förutsättningar för kvalitet.

Att vara bemanningsfria innebär inte bara en ekonomisk besparing för akutmottagningen, utan också en förbättrad arbetsmiljö.

– Vi har sett att personalomsättningen minskat och att nöjdheten bland personalen ökat, säger Anja Fält Sjöberg, vårdenhetschef. Det är tydligt att vår satsning på att skapa en inkluderande och trygg arbetsplats har gett resultat.

Medarbetarna delaktiga
En viktig del i att nå målet har varit noggrannheten i rekryteringsprocessen.

– Vi har varit väldigt selektiva med vilka som ska bli en del av vårt team. Det handlar inte bara om att fylla tjänster, utan om att skapa en positiv arbetsmiljö där alla bidrar, säger Anna Hernandez Olsson, biträdande vårdenhetschef.

En annan viktig framgångsfaktor är medarbetarnas engagemang och delaktighet när nya kollegor skolas in på akutmottagningen.

Och för att fira den positiva utvecklingen anordnade mottagningen ett gemensamt tårtkalas den 13 september, med en av tårtorna symboliskt och humoristiskt dekorerad med texten "Bye Bye Bemanning" (BBB), för att markera slutet på beroendet av bemanningspersonal.

– Det känns otroligt skönt att äntligen vara framme efter flera års arbete, men vi stannar inte här. Vi kommer fortsätta att utveckla och förbättra vår verksamhet, säger Anja Fält Sjöberg.