Det var inte självklart för Anna William-Olsson att ta uppdraget, eftersom hon inte är specialist inom ämnet. Hon är IVA-sjuksköterska och arbetar som kvalitetskontroller på Anestesikliniken.
– Jag blev glad när jag fick frågan, hygien är viktigt. Det jag kan bidra med i gruppen är till exempel att ta fram och hantera statistik i olika system, i kvalitetsregister och att arbeta med förbättringslappar.
– Min företrädare har gjort ett jättebra jobb, jag har gått bredvid henne under en övergångsperiod.
Tre olika grupper
I Hygien- och smittskyddsgruppen finns medlemmar från olika delar av sjukhuset. Chefen för Servicegruppen och specialistsjuksköterskor, till exempel. Där arbetar man med övergripande frågor för sjukhuset, till exempel nya rutiner för städning. Och gruppen samordnar arbetet på sjukhusnivå.
Lika ofta, några gånger varje år så träffas medlemmarna i ytterligare en grupp, Hygienombuden, som Anna William-Olsson också leder. Där ingår en eller flera personer från varje klinik och deras roll är bland annat att hjälpa till och införa nya rutiner inom området och att lyfta frågor och önskemål till Hygien- och smittskyddsgruppen.
En tredje grupp som hon nu också kommer att samarbeta med är Regionens arbetsgrupp för smittskydd, där två hygiensjuksköterskor och smittskyddsläkare ingår. De tre finns på plats på sjukhuset på deltid.
Fokusområden
Det finns utmaningar, till exempel när det gäller handskar.
– Man måste sprita händerna innan man tar på sig handskar. Det missar medarbetarna ibland när det är bråttom. Samtidigt använder vi handskar lite för ofta. Det går bra att arbeta utan handskar om man inte kommer i kontakt med kroppsvätskor. Såklart måste man tvätta händerna och sprita före och efter, som vanligt.
– Över lag skulle jag säga att vi har en bra följsamhet på sjukhuset, men det finns alltid frågor som vi måste jobba med.
– Det ska bli jättekul att få träffa alla i grupperna och börja arbeta tillsammans, jag ser fram emot hösten, säger Anna.