Capio
Capio
Capio
David Razzaz, Flip Cloete, Jeremy Plaskett och Rimy Mosa utanför Huvudentrén.

Från Sydafrika till S:t Göran

11 september 2024

Mitt i försommarens ljuvaste dagar landade de sydafrikanska läkarna Flip Cloete och Jeremy Plaskett i Sverige, för drygt 2 veckors vistelse i Stockholm och på Capio S:t Göran. Deras besök var andra delen i det utbyte som inleddes i februari-mars när David Razzaz och Rimy Mosa åkte till Kapstaden.

Läs mer

Läs artikel om tidigare utbyte

Under sin vistelse gick de i två spår, Flip Cloete som är ”senior consultant” (motsvarande överläkare) i akutsjukvård följde akutflödet med Akutmottagning, MAVA, IMA och IVA. Jeremy Plaskett som är "senior consultant” inom kirurgi var med i det kirurgiska flödet med Endoskopi/ERCP, akutkirurgi och planerade operationer. 

Under sin vistelse fick de nya perspektiv och praktiska erfarenheter av de olika sjukvårdsystemen och arbetssätten i vardagen. Trots stora skillnader i resurser som teknik och personal, och i socioekonomiska förutsättningar mellan Stockholm och Kapstaden, så såg de många likheter och möjligheter att lära.

Liknande utmaningar…  

– En sak som först förvånade mig är att trots de mycket stora resurser som finns i Sverige, jämfört med Sydafrika, så finns det fortfarande problem och saker att förbättra som är väldigt lika länderna emellan. Att optimera operationsprogrammet verkar alltid vara en utmaning till exempel. På så vis känns det väldigt bra att ha ett utbyte där vi kan lära ömsesidigt av varandra, förklarar Jeremy Plaskett.

– Inom akutflödet är patienterna och diagnoserna ungefär de samma världen över. Men det som skiljer är vad som händer sen efter att diagnosen är ställd – vilka resurser som finns för behandling. Och där skiljer det sig förstås mycket. Men problemområdena är ändå lika varandra, patienter i kö som väntar på att få komma till vården, och patienter på sjukhusen som väntar på vårdplatser, framhåller Flip Cloete.

…. men skillnader i resurser och system

I vardagen gör sig skillnaden i resurser förstås påmind i vilka system och arbetssätt som är möjliga.

– Systemet som ni har med förvarning från ambulansen, och överföring av data därifrån är helt fantastiskt. Ni vet i förväg när ambulanser kommer och med vad och vem, det blir sällan några stora överraskningar. I Kapstaden är det motsatsen tyvärr, vi vet sällan vad som väntar när ambulansen dyker upp, berättar Flip.  

– Ett område som är väldigt imponerande med vården på S:t Göran och i Sverige är hur mycket elektroniska data som samlas in och finns tillgängligt. Både att det finns elektroniska journaler långt bak i tiden snabbt tillgängliga. Och hur mycket kvalitets- och flödesdata som samlas in i journalsystemet från alla möjliga system och apparater, och som kan analyseras. Vi har inte de resurserna och systemen, men att mäta kvalitet och resultat är något vi kan göra, om än i mindre skala, och kan bli bättre på, framhåller Jeremy Plaskett. 

Inspiration och arbetssätt

Under vistelsen inspirerades de också av arbetssätt för en mer effektiv vård.

– En intressant sak är att ni gör bråckoperationer som dagkirurgi på S:t Göran. Vi upplever oss inte ha tid att göra det i Kapstaden, det tar för lång tid att lägga lokalanestesin. Men om vi gjorde det skulle vi frigöra vårdplatser och tjäna på det i långa loppet. Det är definitivt något att ta med oss hem, säger Jeremy Plaskett.   

– Det är också smarta små saker för högre effektivitet i vardagen, som att på akutmottagningen ha ett antal färdiga uppmärkta vagnar packade med utrustning och allt som behövs för olika undersökningar, som man hämtar till patienten, berättar Flip Cloete. 

En vacker sommar och ljus i framtiden

Under sin vistelse hann de också föreläsa om sjukvården i Sydafrika, och ha möten och utbyten med kollegor på Capio S:t Göran och i Stockholm. Utanför jobbet fick de njuta av sommaren i Stockholm, med bl.a. fina promenader i de historiska miljöerna, och cykel och kanotturer i naturen runtom. 

Trots de uppenbara skillnaderna i klimat, miljö och samhälle har de känt sig hemma och väl mottagna här i stan. 

– Ljuset och solen är helt otrolig, här blir det verkligen aldrig mörkt. Och det är fantastiskt vackert att se staden och naturen nu. Definitivt bra planerat av arrangören med ett besök just nu! säger Jeremy skämtsamt. 

De ser också ljust på framtida utbyten och samarbeten.

– Det har varit väldigt uppfriskande att se de likheter som finns trots skillnaderna, och att vi jobbar med liknande utmaningar. Det ger goda förutsättningar för ett ömsesidigt nyttigt samarbete i framtiden, framhåller Flip och Jeremy.   

Läs mer

Läs artikel om tidigare utbyte