Capio
Capio
Capio
Ebba Swedenhammar disputerade i hörsalen på sjukhuset.
Ebba Swedenhammar vid disputationen i hörsalen den 3 oktober.

Ny forskning om kliniska resultat efter bukplastik

4 oktober 2024

Den 3 oktober disputerade kirurgen Ebba Swedenhammar på Capio S:t Görans Sjukhus med sin avhandling om kirurgisk behandling av abdominell rektusdiastas (ARD). Det är ett tillstånd där de raka bukmusklerna separeras, ofta efter graviditet eller bukfetma.

– Det är väldigt roligt att ha gjort det här arbetet och det är roligt därför att jag tror att det kommer kunna påverka hur vi behandlar de här patienterna i framtiden, sa en glad Ebba Swedenhammar efter godkänd disputation.

I avhandlingen undersöks patienternas resultat efter bukplastik och reparation av ARD, med fokus på komplikationer, muskelstyrka och livskvalitet. Forskningen utvärderar också olika metoder för att mäta funktion. Fyra olika delstudier ingår i avhandlingen.

Betydelse för framtiden
Ebba Swedenhammars forskning kan bidra till bättre kirurgiska riktlinjer och individanpassad rehabilitering för patienter med ARD, vilket minskar komplikationer och ger en mer jämlik vård. 

Hon är stolt över att hennes arbete har lett till att hon blivit tillfrågad att delta i en nationell grupp som ska ta fram förslag på nya behandlingsriktlinjer för patienter med ARD. 

– Det känns väldigt hedrande att ha fått det här uppdraget, säger den nyblivna medicine doktorn.

Fortsätter forskningen
Ebba Swedenhammar vill fortsätta att arbeta med att utveckla metoder för att mäta funktion och livskvalitet hos patienter med ARD. Hon vill också bredda sin forskning till andra områden, som bröstcancer, för att förbättra vården och öka patientnöjdheten.

 

Länk till avhandlingen: Observations on diagnostic reliability and the surgical treatment of abdominal rectus diastasis (ki.se)