Capio
Capio
Capio
Marcus Tysk, till höger, diskuterar en remiss med John Anderberg på Kirurg och onkologkliniken.
Marcus Tysk, till höger, diskuterar en remiss med John Anderberg på Kirurg och onkologkliniken.

Capio ASIH firar ett år på sjukhuset – ett framgångsrikt samarbete växer

10 oktober 2024

I oktober förra året började ett unikt projekt ”Nära hem” där Capio ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) började arbeta närmare sjukhusets vårdteam. Målet var att skapa bättre förutsättningar för patienterna att gå över från sjukhusvård till vård i hemmet.

Nu, ett år senare, har projektet övergått till en permanent del av sjukhusets verksamhet. Projektledaren Anna Lundin från Capio S:t Görans Sjukhus förklarar att närheten och den fysiska kontakten mellan ASIH och sjukhuset har varit avgörande för patienternas smidiga övergång från sjukhusvård till hemvård.

– Vi ville hitta nya samarbetsformer för att förbättra övergången från sjukhus till hemvård. Det här projektet har visat hur viktig närheten är för att säkerställa att patienterna får rätt vård, på rätt plats, vid rätt tidpunkt, säger Anna Lundin. 

Samarbetet utvecklas 
Sedan starten har samarbetet utvecklats och idag arbetar överläkaren Marcus Tysk från Capio ASIH deltid som konsult på sjukhusets kirurg- och onkologklinik. Det finns också en sjuksköterska som delar sin tid mellan Capio ASIH och kliniken. 

Flexibiliteten har gjort det lättare för sjukhuset att avgöra när ASIH kan ta över vården av patienter, och utbildningsinsatser har gett sjukhuspersonalen en bättre förståelse för Vad ASIH kan avlasta med. 

– Det är unikt att vi kan agera snabbt. När vi får en remiss behandlar vi den så snart som möjligt, ofta kan vi ansluta en patient redan samma dag, berättar Marcus Tysk.  

Samarbetet växer till fler sjukhus
Men det är inte bara S:t Görans som teamet arbetar med. Idag samarbetar man på samma sätt med Karolinska, Danderyd och Södersjukhuset, med hjälp av de erfarenheter man fått på S:t Göran. 

Evelynn Fogelström, enhetschef på Capio ASIH, är stolt över hur verksamheten har vuxit. För ett år sedan hade hon sju medarbetare, varav flera kom från Capios interna bemanningstjänst. Idag är de 18 anställda, och alla är fast anställda.  
 
– Vi rekryterar fortfarande sjuksköterskor och undersköterskor eftersom vi fortsätter att växa, säger Evelynn Fogelström, som menar att utmaningen är att behålla en bra arbetsmiljö och struktur medan organisationen växer. 
 

Fler patientkategorier
ASIH-teamet har också en bredd i sin kompetens och kan hantera allt från palliativ vård till patienter med hjärtsvikt, KOL, njursvikt eller ALS. Genom att erbjuda helhetsvård i patientens hemmiljö hjälper ASIH till att avlasta både vårdpersonal och anhöriga.

– Det är en väldigt tacksamt att möta att möta patienterna i sin hemmiljö. De är ofta i en svår situation, men det ger dem trygghet att kunna vara hemma, och vi ser hur mycket det betyder för dem och deras anhöriga, säger Evelynn Fogelström. 

Med ett år av framgångsrikt samarbete bakom sig ser ASIH nu fram emot att utöka verksamheten till fler kliniker på sjukhuset och fortsätta utveckla sitt stöd för patienter och sjukhusets medarbetare.

– Det är en skön känsla när man avslutar ett arbetspass på ASIH och vet att man har gjort en betydelsefull insats, både för patienterna och för deras familjer, säger Evelynn Fogelström. 

Anna Lundin, Evelynn Fogelström och Marcus Tysk vid Capio ASIH:s lokaler på sjukhusområdet.

Anna Lundin, Evelynn Fogelström och Marcus Tysk vid Capio ASIH:s lokaler på sjukhusområdet.