Capio
Capio
Capio
Lunchseminariet avslutades med en paneldebatt med Mikael Kastengren, Medoma, Gunilla Wahlström från Medicinkliniken, Nasim Farrokhnia från Microsoft och Daniel Forslund från Vårdföretagarna.
Lunchseminariet avslutades med en paneldebatt med Mikael Kastengren, Medoma, Gunilla Wahlström från Medicinkliniken, Nasim Farrokhnia från Microsoft och Daniel Forslund från Vårdföretagarna.

Virtuell vårdavdelning – en lösning för framtiden

16 februari 2023

Vid ett lunchseminarium den 14 februari presenterade Capio Sankt Görans sjukhus och Medoma helt nya vårddata från den virtuella vårdavdelningen på Medicinkliniken.

Lunchseminariet hölls på Birger Jarlsgatan i Stockholm och Mikael Kastengren, operativ chef och medgrundare av Medoma, presenterade vårdmodellen och gjorde jämförelser med andra länder och olika typer av virtuella vårdavdelningar eller "Hospital at home" som det heter på engelska. I den här piloten innebär virtuell vårdavdelning att patienterna får akutsjukvård i hemmet.

Virtuell vård i hemmet kan också vara en framtidslösning för sjukhusens vårdplatsbrist. Erfarenheterna visar på det leder till kortare vårdtider, hög patientnöjdhet och färre komplikationer. Verksamheten visar också kostnadsfördelar jämfört med vanlig sjukhusvård.

– Det vi har sett är också att maktförhållandet ändras. Vården blir mer patientnära och patientens åsikter viktigare när de vårdas i sitt eget hem, sa han.

Data från piloten presenterades

​​​​​​​Medicinklinikens verksamhetschef Gunilla Wahlström berättade att logistiken måste vara ordnad för att det ska vara smidigt för patienten. Inte alla patienter lämpar sig heller för virtuell vård i hemmet, exempelvis svårt sjuka personer som behöver övervakning dygnet runt.

Hittills har lite fler än 100 patienter inkluderats i piloten och det är en väldigt kort period för att få fram tillräckligt med data. Men patienterna har i genomsnitt fått två hembesök per dag och har vårdats i 4,1 dagar hemma, vilket blir 7,3 dagar totalt om man lägger till sjukhusvistelsen med det.

– Genom att pröva nya vårdformer är vi med och ansvar för utvecklingen, och vi öppnar en dialog, sa Gunilla Wahlström.

​​​​​​​Ta del av det inspelade seminariet via länken här.

Följ oss i sociala medier

Fler nyheter