Capio
Capio
Capio
medarbetare
Kirurgerna Rami Klaff, Peter Mangell, Frida Lédel och Richard Bernhoff framför nya operationsroboten XI.

Snabb utveckling med nya kirurgroboten

15 juni 2023

På kirurgkliniken har en snabb utveckling skett med den senaste tillskottet – en avancerad kirurgisk robot. Med två erfarna specialisters besök från England och Spanien har kirurgerna förfinat operationsmetoderna, med förbättrad precision, minskad risk för komplikationer och större möjlighet att genomföra komplexa ingrepp.

Sedan den nya kirurgiska roboten Xi kommit på plats har kirurgkliniken påbörjat en resa mot ännu mer effektiva och säkrare operationer. Under flera års tid har den nya tekniken använts i Sverige och visat lovande resultat   där rektalcancer nu nästan uteslutande opereras med minimalt invasiv robotteknik.

Mer precisa operationer
–  Roboten förbättrar påtagligt den minimal-invasiva  cancerkirurgin för patienter med rektalcancer men även vid koloncancer. Till exempel kan man ta bort fler lymfkörtlar och minska risken för återfall  samt bevara viktiga nervfunktioner. I och med att kirurgin blir mer precis så blöder det mindre, berättar kirurgen Frida Lédel som tillhör NGI-sektionen på Kirurgkliniken.

Dessutom kan olika sorters tarmoperationer nu göras med titthålsteknik (laparoskopi), också en minimalinvasiv teknik medans behovet av traditionell öppen kirurgi minskar stadigt.

Internationella specialister
Kirurgerna Jim Kahn från Storbritannien och Marcos Gomez från Spanien, är två specialister som genom platsbesök vidareutbildat kirurgerna på sjukhuset sedan den nya roboten kom i höstas.

Förutom fördelarna med högre precision och mindre ingrepp, erbjuder den nya roboten andra betydande förbättringar. Genom användningen av fluorescerande ämnen kan anatomiska strukturer tydligt identifieras under operationen, vilket förbättrar precisionen och ökar kvaliteten.

– Dessutom möjliggör det att tarmkopplingar vi kan göras inne i kroppen, en mer skonsam och säker metod, säger Frida Lédel.

Ett sammansvetsat team
Det allra viktigaste då robotkirurgi införs och att en ny modell introduceras är att man tar sig an det hela som ett sammansvetsat team där operation, kirurgklinik och narkos samarbetar.

Den senaste utvecklingen inom kirurgisk robotteknik har öppnat dörrarna till nya möjligheter för förbättrade operationer och vidare indikationer, ett arbete som fortsätter.

​​​​​​​Man kommer kirurgiskt längre med roboten än med konventionell öppen eller lapraskopisk kirurgi. Gränsen för vad som är möjligt flyttas framåt.

Följ oss i sociala medier