Capio
Capio
Capio
Verksamhetschef Karsten Ahlbeck visar ingången till nya lokalerna.
Verksamhetschef Karsten Ahlbeck visar ingången till nya lokalerna.

Smärtkliniken samlas i nya lokaler

22 februari 2023

Just nu pågår en stor flytt på sjukhuset. För första gången sedan starten för 20 år sedan samlar Smärtkliniken båda sina enheter tillsammans under ett tak.

Vi fångar verksamhetschefen Karsten Ahlbeck i språnget. För just nu har han och hans 30 medarbetare fullt upp med flyttbestyren. Under vecka nio flyttar Smärtmottagningen och Rehabsektionen in i byggnad 06 på plan -01 på sjukhuset, med ingång bredvid restaurang GöranTerassen.

–  Det blir bra med en sammanhållen klinik. Vi tror också att det blir lättare för andra kliniker att hitta till oss och remittera patienterna rätt, säger Karsten Ahlbeck.

Remisser kommer rätt

– Tidigare har det varit oklart för många i vilket patientskede och hur man ska remittera till Smärtklinikens sektioner. Nu blir det enklare då remissen går till kliniken och vi slussar det rätt internt, förklarar Karsten Ahlbeck.

Smärtmottagningen konsulterar slutenvårdspatienter och båda sektioner tar emot öppenvårdspatienter. Nu kan man hjälpa båda kategorier gemensamt:

– Dels får vi in patienter med långvarig smärta som kommer via akuten och behöver bra bedömningar och vård. Dels kan långvarig smärta både uppkomma och förvärras efter behandling på sjukhuset. I detta patientflöde kommer vi på Smärtkliniken in där även FoUUI finns som en röd tråd, säger Karsten Ahlbeck.

Förändrad roll

Smärtkliniken är den klinik på sjukhuset som har psykologer, som bland annat arbetat under pandemin med att stötta verksamheten. Med många forskningsaktiva medarbetare och en nybliven professor vid Karolinska Institutet satsar man på kliniknära forskning.

– Jag tror att vi kommer att se Smärtkliniken i en lite annan roll i framtiden då vi har väldigt mycket att tillföra vården både inom sjukhuset och utåt för att hjälpa primärvården.

Läs mer om Capio S:t Görans forskning och utveckling här.

Följ oss i sociala medier