– Nu har studien granskats av flera experter inför den här publiceringen. Därför känner jag mig väldigt trygg med våra forskningsresultat, säger Karin Dembrower, som till vardags som jobbar som överläkare och medicinskt ansvarig vid Mammografiavdelningen på sjukhuset.
Hennes forskning om AI vid mammografiscreening har redan väckt mycket uppmärksamhet medialt, både i Sverige och utomlands.
– Vi undersökte hur bra två röntgenläkare presterade jämfört med en röntgenläkare och AI, samt enbart AI, säger Karin Dembrower.
Studien konstaterar att för mammografiscreening var AI och en röntgenläkare ett bättre alternativ än två röntgenläkare. Endast AI hittade nästan lika mycket cancer som två granskare men återkallade hälften av kvinnorna.
Hjälp från kollegorna
Hon är tydlig med att studien inte kunde ha genomförts om inte kollegorna på mammografiavdelningen hjälpt till med faktainsamlingen. 55 500 kvinnor mellan 40 och 74 år screenades, och studien pågick mellan april 2021 och juni 2022.
Det nya arbetssättet, med mjukvaruföretaget Lunits programvara, där den framtagna AI-algoritmen används, har redan inneburit flera vinster, menar hon.
– Vi håller fortfarande på att ”lära oss” hur algoritmen fungerar. Men vi kan se att det sparar tid vid mammografigranskningen. Sedan är det klart att det har blivit lättare för oss att attrahera radiologer. De vill komma till oss för att jobba med den senaste tekniken.
– Flera kvinnor har kontaktat oss och vill screena sig här för att vi genomför granskningen med AI. Så vår forskning har gett många positiva resultat.
Fakta:
Karin Dembrower är disputerad och knuten till vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet, för sin forskning.