Britta Wallgren har alltid fascinerats av människor och hur vi samarbetar med varandra.
– När jag jobbade som narkosläkare funderade jag mycket på varför det kunde vara en bra dag och en dålig dag på operation, oavsett vilket fall vi hade att operera. Jag kom fram till att det handlar om hur vi fungerar tillsammans som team. Det tyckte jag var spännande.
Hon började på Capio S:t Görans Sjukhus 1991, några år efter läkarexamen. Och det var här hon gick sin specialisttjänstgöring och blev anestesiolog. Att hon blev chef berodde på engagemanget i något som sjukhuset är välkänt för, sina ständiga förbättringar.
Ständiga förbättringar i fokus
– Det började med att jag var engagerad i mitt arbete, att jag hade hela tiden synpunkter på hur verksamheten organiserades. Och det ena ledde till det andra.
Hon jobbade fortsatt som narkosläkare majoriteten av tiden men blev först läkarchef och sedan verksamhetschef på Anestesikliniken. Hon kombinerade länge chefskapet med att jobba som anestesiolog.
– Hon är rolig att jobba kliniskt med. Det blir många skratt. Man känner sig sedd, och hon är en varm person, säger Marianne Zander, undersköterska på IVA och mångårig kollega till Britta Wallgren på Anestesikliniken.
Många som jobbat med Britta Wallgren på sjukhuset lyfter hennes klokskap och förmåga att se och inkludera dem hon jobbar med.
– Hon kommer ihåg människor. Och nästa gång de träffas talar hon med dem igen. De flesta är inte vana vid det. Människor fastnar i hennes hjärna, och det är nog ganska ovanligt, säger Anders Byström, verksamhetschef för Röntgenkliniken och tidigare mångårig kollega på sjukhuset.
Från läkare till verkställande direktör
Efter många år i olika chefspositioner på sjukhuset blev Britta Wallgren tillfrågad om hon ville ta över som vd 2009.
– Jag tyckte att chefskapet var väldigt lockande. När jag blev vd växlades skalan upp och jag fick möjlighet att jobba med alla sjukhusets kliniker.
En annan viktig förändring för Britta Wallgren var att hon fick lämna det kliniska arbetet som anestesiolog bakom sig. Det fanns inte längre utrymme att ta några extrapass eller bakjourer.
– Jag har gjort samma stora skalförändring två gånger. Först när jag blev vd på sjukhuset och sedan en gång till när jag blev vd för hela Capio. Som vd för Capio Sverige så fick jag en större bredd och också en möjlighet att se hur vi ska tänka i hela vårdkedjan.
Roliga år med många priser
När Britta Wallgren slutade på Capio Sankt Görans sjukhus 2017 hade hon jobbat åtta år som vd.
– Det hände många roliga saker på sjukhuset. Vi vann upphandlingen och många olika priser, som Bäst IT i vården, Bästa LEAN-enhet och flera andra priser. Det var spännande år.
Nu har hon varit hela Capio Sveriges vd i sex år och under den tiden har Capio hunnit gå samman med franska Ramsay Santé och det har skapats två nya affärsområden inom Capio. De är Mobil- och äldrevård liksom Capio Partner inom försäkringsmedicin.
– Min uppgift är att se till att Capio har fått in hela vårdkedjan, både genom uppstart av nya verksamheter och genom förvärv. Vi breddar oss hela tiden och det är jag väldigt stolt över.
Vad är det som utmärker Capio som arbetsgivare?
– Vi har en plattare organisation än andra vårdgivare. Vi kan snabbare ta beslut. Det finns också en större möjlighet att påverka. Vi är en organisation som står för kvalitet och patienttillgänglighet. Jag är otroligt stolt över den sjukvård som vi bedriver. Vi skapar stor samhällsnytta och vi kan se att drivna duktiga personer söker sig till oss.
– Capios kultur är i grunden decentraliserad med tydligt ledarskap, och så ser jag mig själv som chef. Det största med att få jobba på Capio Sverige för mig på ett personligt plan, är alla de möten och människor som jag får träffa i mitt jobb. Det är otroligt roligt.