Capio
Capio
Capio
Måns Ulfsparre och Eva Öhrn framför lustgasdestruktorn som används för BB S:t Görans lustgasspill.
Måns Ulfsparre och Eva Öhrn framför lustgasdestruktorn som används för BB S:t Görans lustgasspill.

Lustgasen fångas upp och tas om hand

12 april 2023

Lustgas är smärtlindrande och används ofta vid förlossningar. Men det är också en mycket skadlig växthusgas. Nu har sjukhuset installerat en lustgasdestruktor som tar hand om gasen.

– Det finns dubbelmasker i varje födelserum, som de födande kan använda. I rummet finns ett vred och en dubbelmask som har både insug och utsug, berättar Måns Ulfsparre, chef för MTA, den medicinsktekniska avdelningen på sjukhuset.

Spillet fångas upp

Insuget är för den födande som andas i lustgasen den vägen. Utsuget fångar istället upp lustgasspillet och det förs i en rörledning upp till lustgasdestruktorn. Där värms lustgasen upp och omvandlas till naturliga ämnen i luften som sedan kan släppas ut.

Framtidsteknik

Anläggningen är mycket effektiv och tar hand om lustgasen till nästan 100 procent. Lustgasdestruktorn är placerad i fläktrummet på våning 5, alltså längst upp i hus 20. En våning som annars sällan får besök.

– Vi har fått bidrag till inköpet ifrån Naturvårdsverket genom Klimatklivet. Det är ett investeringsstöd för miljövänlig framtidsteknik. Det här är en del av vårt strategiska hållbarhetsarbete och visar att vi vill arbeta med så liten miljöpåverkan som möjligt i våra verksamheter, säger Eva Öhrn, hållbarhetschef.

Följ oss i sociala medier