Efter gymnasiet visste Nora inte riktigt vad hon ville göra och jobbade ett år på Seven eleven. Sedan testade hon att pluggade statsvetenskap några veckor. Men det var inget för henne. Då träffade hon en gymnasiekompis som hade börjat plugga till sjuksköterska. Han föreslog att hon skulle söka till sjuksköterske-utbildningen, att den skulle passa henne.
– Idag är jag väldigt glad att jag träffade honom, säger Nora. Jag var rädd att utbildningen skulle vara akademiskt svår, men jag trivdes direkt på introduktionen, berättar hon.
Och ännu bättre blev det när Nora fick komma ut på praktik eller verksamhetsförlagd utbildning eller (VFU) som det heter inom sjuksköterskeprogrammet.
Praktiserade under Covid-pandemin
Under den första praktiken var Nora på ett äldreboende. Termin tre kom hon till MAVA, som står för medicinsk akutvårdsavdelning, för nästa praktik. Det var 2020 under Covid-pandemin.
– Jag tyckte att det var jättespännande att hamna här. Då hade vi många Covid-patienter och det hände mycket. Det var kul att jobba här och alla var trevliga. Jag kände att det var här jag ville vara.
Efter praktikperioden fick Nora extrajobb på MAVA samtidigt som hon studerade. Hon jobbade som undersköterska på ledigheterna, under jullov och på sommaren. Och direkt när utbildningen var klar så började Nora jobba på MAVA. Hon anställdes i augusti 2022.
– Jag lär mig så mycket här och jag kan alltid fråga om det är något. Alla är trevliga, välkomnar nya, och man har förståelse för nya kollegor. Som sjuksköterska fick jag en också bra utbildning och start här på Capio S:t Göran. Förutom en gemensam introduktionsdag så gick jag också en heldagsutbildning för sjuksköterskor som var väldigt bra.
Iordningställer åt kollegorna
– Det är så många roliga saker man lär sig göra här. Jag tar blodprov, blandar antibiotika, gör News-bedömningar av vitala funktioner och kontrollerar syrenivåer med saturationsmätare.
Sedan visar Nora en nasal högflödesgrimma, ofta kallad NHF-apparat. Med van hand kopplar hon ihop sladdar och behållaren med sterilt vatten. Det NHF-apparaten gör är att på konstgjord väg värma och befukta andningsluften för patienter vilket förbättrar andningen.
När Nora har iordningställt apparaten ställer hon den längs med väggen där MAVAS två ljusblå korridorer möts och synlig för alla som går förbi.
– Så där. Nu ser mina kollegor den. Och så finns den färdig och klar när en patient behöver den, säger hon och ler.