Capio
Capio
Capio
vårdpersonal
Fredric Ersson Kihlander tycker om variationen och vårdformen på AVA.

Fredric studerar vidare med stöd från jobbet

1 februari 2023

Fredric Ersson Kihlander jobbar som sjuksköterska på avdelning 37 AVA, sjukhusets akutvårdsavdelning. Han är också adjungerad klinisk adjunkt (AKA) och läser in en magisterexamen på deltid.

Intresserad av att jobba hos oss?

Läs mer om våra lediga jobb här

– Jag fick erbjudandet om att bli AKA på avdelningen. Då måste man ha en magister- eller masterutbildning. Därför skapade ledningen en lösning där jag kan jobba som AKA samtidigt som jag går magisterutbildningen på deltid, med stöd från jobbet, berättar Fredric.

Inte alla avdelningar har AKA på sjukhuset, utan enbart de avdelningar där man har många studenter på praktik och verksamhetsförlagd utbildning.

– Min roll som AKA är primärt att hjälpa studenterna på plats och ha kontakt med skolan. Det är mycket planering. Vi har haft ett väldigt högt flöde under längre tid med studenter. Vi tar emot 14 studenter i tre omgångar per termin.

Vad är speciellt med att jobba här?

– Jag brukar säga att alla borde jobba på AVA tidigt i sin sjuksköterskekarriär. Det som karakteriserar AVA är att vi får väldigt många patienttyper och olika diagnoser. Det är stort och smått, och det gör oss flexibla. Vi kan till exempel få in akuta tillstånd. När någon blir akut sjuk här, då vet man hur man ska göra. Det får man lära sig här. Och det ger en trygghet oavsett var man sedan vill jobba.

Hur kom det sig att du började jobba på AVA?

– Under studierna gick jag på Jobbtorget, som Sophiahemmet ordnade för oss studenter. Då hade jag en idé om att jag ville jobba på ambulansen och sen på akutmottagningen. Jag tänkte att jag kunde börja på AVA som tillhör Akutkliniken på sjukhuset.

Fredric gick på intervju och sedan började han jobba deltid som undersköterska på AVA under studierna. För att sedan bli anställd som sjuksköterska här när utbildningen var klar.

– Jag upplevde direkt att atmosfären mellan kollegerna och relationen till chefen kändes bra. Det är en rolig vårdform att jobba med. Vi har nästan alla olika typer av patienter, kirurgiska och medicinska patienter, till och med ortopediska patienter. Det enda som man inte vårdar på AVA är långvård eller patienter med omfattande utredningar. Patienterna kommer från akuten till oss.

Gör det någon skillnad att ha Capio S:t Göran som arbetsgivare?

– Jag tycker åren och utbildningen visar det. Det känns som att det funkar lite bättre här. Det är också lättare att få gehör uppåt i organisationen än på många andra ställen.

För Fredric är det inte längre aktuellt gå vidare till ambulansen eller akuten. Det här är den här vårdformen som han vill fortsätta att jobba med.

– Alla är olika och en del byter jobb ofta. Det är vanligt bland sjuksköterskor i Stockholm. Men att byta jobb och att ständigt vara ny på jobbet det är inte den bästa känslan man kan ha, och det passar inte mig. Jag känner att jag har hittat någonting bra här som är värt att fortsätta att bygga på. Det är här jag vill vara.

– Det bästa med jobbet är när vi har ett nära samarbete med patienterna. När man upplever att nu blev det bra här. När vi exempelvis fått till en bra planering för en patients hemgång. Det handlar inte bara om att vi botar patienter, utan att vi tillsammans skapar bra lösningar som fungerar för dem.

Intresserad av att jobba hos oss?

Läs mer om våra lediga jobb här

Följ oss i sociala medier