Capio
Capio
Capio
Margareta
Margareta Stanley är smärtfri efter behandlingen. Foto: Privat

Margareta fick hjälp med smärtan på distans

14 september 2022

Margareta Stanley sitter i en kohage och dricker kaffe med sin man, det är en solig höstdag. Hon säger i mobilen att hon inte känt någon smärta på två månader.

– Jag hade gått och haft ont i ryggen nästan sju år. Ibland så gick det bättre och ibland gick det sämre. Jag tyckte att jag fick skaplig hjälp av vården här hemma i Dalarna. När jag fick mycket ont så använde jag morfin och jag gick regelbundet hos sjukgymnasten. Men det stängde under pandemin. Jag fick också några magnetröntgen-undersökningar och två besök till ortopedkirurgen i Falun. Sen kunde man inte göra mer för mig.

Äldre prioriterades inte

Men Margareta gav sig inte, och hittade en smärtklinik i Säter i Dalarna. Hon sökte mig dit och de förklarade att de som fyllt 65 inte kunde få någon vård. Eftersom Margareta är 74 år fick hon också reda på att äldre inte prioriterades, när det gällde specialistvård för smärta i Region Dalarna.

– Jag tyckte inte att jag skulle behöva gå utan hjälp. Så jag sökte på nätet och då hittade jag till Capio S:t Görans Smärt- och utmattningsrehab och dess geriatriska team. Jag kollade med en referens först innan jag skrev en egenremiss. Och med vårdgarantin så betalar mitt landsting vården.

Att bli lyssnad på

Margareta har gått det digitala spåret i sin behandling. Men hon har också gjort några besök till Stockholm.
– Jag har själv valt att vara på plats några gånger. Den resekostnaden jag har lagt ut hittills tycker jag har varit värt varenda krona, för jag fick ju hjälp.

Att bli sedd är det viktigaste menar Margareta. Efter att ha gått fyra år på vårdcentral, och sedan komma ett ställe där man för första gången känner sig lyssnad på, den känslan är skön, tycker hon.

Hjärnan och smärtimpulserna

– Att jag sen skulle få ett eget behandlade team kunde jag inte drömma om! Allt i min vård har fungerat bra och det har varit ett skolexempel. Jag har alla verktyg jag behöver och jag är just nu smärtfri. Men man vet ju aldrig. Hjärnan spökar ofta när det gäller smärtimpulser.

Men tyvärr fick vården ett lite snöpligt slut, även om Margareta tycker att hon fått väldigt bra smärtstillande hjälp på flera sätt. För ett kort tag sedan fick hon veta att hon har PMR som är en reumatisk muskelinflammation.

– Det gör att det är svårt för mig att veta vad den här nya sjukdomen bidrar med och vad som är smärta sedan tidigare. Jag brukar säga att bli gammal inte är något för veklingar. Men det känns mycket bättre med hjälpen jag har fått från det geriatriska teamet på Smärt- och utmattningsrehab, säger Margareta Stanley.

Följ oss i sociala medier