Capio
Capio
Capio
Finbar Krook Rosato
Finbar Krook Rosato berättar om de nya konstverken på sjukhuset.

Konstinvigning med glada och stolta konstnärer

30 september 2022

Det blev intressanta konstpresentationer när den nya och nygamla konsten på sjukhuset invigdes under torsdag eftermiddag 29 september på restaurang GöranTerassen.

Sjukhusets VD Peter Holm satte in den nya konsten i sitt sammanhang. Han berättade att den tillkommit i samband med alla om- och nybyggnationer på sjukhuset. Under en period på närmare tio år har arbetet pågått parallellt med byggandet, med att ta fram ny konst och hitta bra miljöer och platser för den i de nya lokalerna. Och nu är det klart.

Flera av de inbjudna talarna slog fast att konsten berikar vårdmiljön, att konsten har förmågan att skapa meningsfullhet och platser för läkande. Även den konst som redan finns på sjukhuset fick uppmärksamhet.  Flera glada och stolta konstnärer kom också till invigningen och alla berättade engagerat om sina konstverk.

Mångårig projektledare

Projektledaren Finbar Krook Rosato från kulturförvaltningen har arbetat många år i de olika konstprojekten och han berättade bland annat om konstverket Stentecken som förvandlades från en väggrelief till en ny böljande tegelvägg och tre kolonner med de nya namnen Loranga, Masarin & Dartanjang. Konstverket står utomhus, inte långt från sjukhusets ambulansinfart.

Elisabeth Westerlund är konstnären bakom pärlskulpturen ”I ljuset av vintergatan” som svävar i hisshall E. Hon kommenterade kort de tekniska utmaningarna som fanns med att skapa det omtyckta konstverket.

Verk som kan ses på innergårdarna

Även den monumentala skulpturen ”Larry” som finns på innergården på plan -01, vid akutkliniken, hade tekniska utmaningar vid tillkomsten. Här gällde det att skapa en stabil konstruktion för de bollar som svävar uppåt i skulpturen, berättade konstnären Linda Bäckström.

Olle Berg fanns på plats för att berätta sitt konstverk ”Allt under himlen” som liknar ett mosaikgolv och kan ses i den andra innergården på plan -01. Även Disa Rytt fanns på plats för att berätta om konstverket ”Sammanstrålningar”, där formgivna ljusarmaturer med speglingar och starka färger samverkar med omgivningen. Konstverket kan ses i korridoren på plan 0, en plats där många passerar.

Inbjudna gäster var alla samarbetspartners i konstprojekten, byggare från Skanska, förvaltare från Locum, och personal från Region Stockholms kulturförvaltning liksom företrädare från sjukhuset. Efter konstinvigning och presentationer bjöds besökarna på tårta följt av en konstvisning med Finbar Krook Rosato.

Vill du uppleva eller veta mer om konstverken? Det finns både en mobil-app och en broschyr framtagen. Läs mer på Region Stockholms webb.

Följ oss i sociala medier