Capio
Capio
Capio
Henrik Grönberg
Henrik Grönberg tog emot utmärkelsen "Årets Cancerforskare 2022” av Stina Wollter, på plats på Capio S:t Görans Sjukhus. Priset delas ut i samband med TV4-galan ”Tillsammans mot cancer”.

Henrik Grönberg utsedd till Årets Cancerforskare

10 januari 2022

Cancerfonden har utsett Henrik Grönberg till mottagare av det prestigefyllda priset ”Årets Cancerforskare 2022”. Henrik Grönberg är professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet, och överläkare och chef vid Prostatacancercentrum på Capio S:t Görans Sjukhus.

–  Det känns väldigt hedrande. Jag fick mitt första anslag från Cancerfonden som doktorand och vi har haft ett gott samarbete sedan dess. Därför känns utmärkelsen extra rolig. En stark drivkraft för mig är att se till att forskningen snabbt kommer patienterna till nytta. Och Cancerfondens stöd betyder mycket för att utveckla både kunskap och behandlingsformer för patienter med prostatacancer, som idag är något av en dold sjukdom, säger Henrik Grönberg.

Det är den sjunde gången priset delas ut av Cancerfonden. Prisutdelningen sker under TV4-galan,
” Tillsammans mot cancer” den 10 januari. I samband med tv-galan sänds ett reportage om Henrik Grönbergs forskning och arbete på Capio S:t Görans Sjukhus.

Ett revolutionerande test

Henrik Grönberg och hans forskargrupp har tagit fram det revolutionerande Stockholm3-testet. Det är ett blodprov som kombinerar proteinmarkörer, genetiska markörer och kliniska data med en avancerad algoritm för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. Idag används testet på St:Göran och delar av Norge, men i övriga landet används fortfarande det enklare PSA-testet, som inte är lika tillförlitligt.

– Jag tycker att man ska lyfta upp prostatacancer som en viktig cancersjukdom. Vi behöver mer resurser till sjukvården, och att ny forskning får komma patienterna till godo. På Prostatacancercentrum på Capio S:t Görans Sjukhus har vi byggt upp ett helt centrum där vi tar hand om männen, alltifrån tidig diagnostik till behandling av spridd cancer. Och det är den strukturen hela Sverige behöver, säger Henrik Grönberg.

Cancerfondens motivering lyder:

”För världsledande forskning om prostatacancer. För metoder att upptäcka prostatacancer i tidigt stadium, men också för att undvika onödiga undersökningar, samt att identifiera de patienter som måste behandlas direkt. Allt detta bidrar till mer individanpassad behandling, ökad chans till bot och hög livskvalitet.” 

Till Cancerfondens webbplats.

På bilden ovan ser vi Henrik Grönberg när han tog emot utmärkelsen "Årets Cancerforskare 2022” av Stina Wollter, på plats på Capio S:t Görans Sjukhus. Priset delas ut i samband med TV4-galan ”Tillsammans mot cancer”.

Följ oss i sociala medier