Capio
Capio
Capio
Helena Boström Windhamre
Helena Boström Windhamre är ny medicine doktor.

Helena Boström Windhamre ny medicine doktor vid Ortopedkliniken

4 maj 2022

Helena Boström Windhamre har undersökt ledbandsskador inom AC-leden, som är leden mellan nyckelbenet och axeln. Där finns det två ledband som kan gå sönder när man ramlar vid idrott, som cykling, fotboll, ishockey och liknande. Helenas forskning visar att man inte behöver operera skadan.

– Vi ortopeder har under lång tid reparerat ledbandsskadorna utan att egentligen veta om det är bra eller inte. I det akuta skedet har patienterna smärta och svårt att röra armen. Vi har som rutin tidigare opererat patienterna med störst felställning. Det har varit svårt att veta vilka patienter som ska opereras, berättar Helena, som till vardags är biträdande överläkare på Ortopedkliniken.

Allt började med ett ST-projekt 2009 med en kollega. Deras handledare på kliniken, docent Anders Ekelund, uppmanade dem att gå vidare med undersökningarna.

Självläkning lika bra

Så 2012 startade Helena så den stora studien som nu visat att de patienter som opereras för AC-ledan har mer smärta under första tre månaderna jämfört med de patienter som inte opereras. Och inte nog med det, studien visar att resultaten efter behandling är lika bra om man låter skadan läka ihop av sig själv.

– Det finns äldre studier som visar på liknande resultat men de är mindre och har färre inkluderade patienter, konstaterar Helena.

Normalt sett tar en doktorsavhandling fyra år att genomföra på heltid, men Helena har forskat vid sidan av sin heltidstjänst så för henne har det tagit närmare tio år.

– Det har varit jätteroligt, men så här i efterhand hade jag sett till att ha mer forskning på arbetstid, säger hon med ett leende.

Det har varit svårt att få tillräckligt med tid, pengar och stöd för forskningen, menar hon. Det håller på att ändras i snabb takt på sjukhuset och det tycker hon är väldigt positivt.

Bättre förutsättningar 

– De som börjar forska nu kommer förhoppningsvis att få helt andra förutsättningar, säger Helena.

Helenas forskning kommer att leda till att sjukhuset skriver om sitt vårdprogram för skadan. På Ortopedkliniken kommer man i fortsättningen inte rutinmässigt att operera ledbandsskador i AC-leden.

Disputationen skedde 2022-04-29 på sjukhuset.

Följ oss i sociala medier