Capio
Capio
Capio

Kranskärlsröntgen / Coronarangiografi / PCI

På Kranskärlsröntgen röntgas hjärtats kranskärl, vid behov utförs ballongvidgning av förträngningar. Om du har kärlkramp, hjärtinfarkt eller om det finns misstanke om andra hjärtbesvär kan du få genomgå en kranskärlsröntgen för att undersöka om det finns förträngningar eller stopp i kranskärlen.

röntgen

Hur kan vi hjälpa dig?

Om oss

Vi utför undersökningar och behandlingar på  patienter som vårdas på sjukhuset samt tar emot  externa remisser från hjärtspecialister.

Kranskärlsröntgen görs både på inneliggande patienter samt där patienten kommer in för planerat ingrepp. Du som kommer för planerat ingrepp kan vanligtvis gå hem samma dag.

Inför besöket kontrolleras ditt blodtryck, blodprover med mera. Vi ger dig information om din sjukdom, egenvård och behandling för att ge dig insikt och trygghet så att du känner dig delaktig i din vård.

Kranskärlsröntgen (coronarangiografi) går till på följande sätt:

Du får lokalbedövning i höger handled eller ljumske. Där gör man sedan ett litet stick och för in en tunn kateter i pulsådern. Katetern förs upp via de stora blodkärlen till hjärtat, där man ger kontrast direkt i hjärtats kranskärl som mynnar strax utanför hjärtat. Kontrasten fyller kranskärlen som filmas med en röntgenkamera. Om det finns förträngningar i kranskärlen så syns det tydligt på denna röntgen.

Om det finns förträngningar som är lämpliga att vidgas med en liten ballong som blåses upp (PCI) så gör man det oftast på en gång. Om det finns många eller tekniskt svåra förträngningar kan dessa behöva åtgärdas med en bypassoperation (kirurgi) istället.