Igångsättning av födsel i hemmet
Igångsättning av födslar sker i 20–30% av alla graviditeter och de vanligaste orsakerna är överburenhet, vattenavgång utan värkar, havandeskapsförgiftning samt minskad tillväxt hos barnet.
I majoriteten av fallen sker igångsättningar av födslar på sjukhus i Sverige. I våra grannländer Danmark, Finland och Norge sker igångsättning av födslar i hemmet sedan många år tillbaka. Vetenskapliga studier visar att gravida som bedöms ha en låg medicinsk risk och där igångsättning sker i hemmet är en lika säker metod samt har en lika god upplevelse som när igångsättning sker på sjukhus.
Fördelen med igångsättning i hemmet är att du kan hantera den tidiga fasen av födseln i din egen hemmiljö, precis som om födseln hade startat spontant. Det är vanligt att en igångsättning tar tid, ibland flera dagar, innan den aktiva fasen av födseln börjar.
När är det aktuellt med igångsättning i hemmet?
För dig med en graviditet som bedöms ha en låg medicinsk risk och där livmoderhalsen har ett omoget status rekommenderas du igångsättning i hemmet. Du kommer under ditt besök hos oss på BB S:t Göran träffa en läkare och en barnmorska som kontrollerar att du och ditt barn mår bra. Läkaren bedömer därefter om du uppfyller kriterier för igångsättning i hemmet. Ett av kriterierna är att du samtycker till igångsättning i hemmet.
Hur fungerar igångsättning i hemmet?
Efter det gemensamma beslutet om igångsättning i hemmet bedömer läkaren hur födseln ska sättas i gång. Det finns två olika metoder som används, antingen genom tabletter som innehåller ett hormon kallat prostaglandin eller genom att en mjuk plastslang, kallad ballongkateter, förs in i livmoderhalskanalen som sedan fylls med sterilt vatten. Du kvarstannar en timma efter påbörjad behandling för observation, sedan kan du återgå till hemmet. Vi ringer upp dig under kvällstid för att höra efter hur du mår. Du är alltid välkommen att ringa till oss under den tid du befinner dig i hemmet.
Uppföljning
Vi bokar in en återbesökstid till dagen efter för uppföljning av dig och ditt barn. Ny bedömning utförs och ibland kan man behöva byta metod eller fortsätta att ta en omgång till med tabletter. Om du och ditt barn mår bra kan du återgå till hemmet med ett inbokat återbesök till dagen efter, då kontrolleras du och ditt barn åter och inskrivning på BB S:t Göran sker.
Startar du upp med regelbundna smärtsamma värkar i hemmet, ballongkatetern åker ut, vattnet avgår eller ändrar färg, vaginal blödning uppstår, du får feber eller mår dåligt på annat sätt ringer du till oss för rådgivning.
Om jag inte vill sättas igång i hemmet?
Vi involverar dig alltid i vården som erbjuds och informerar dig fortlöpande. På så vis kan du tillsammans med oss ta ställning till beslut som ska fattas. Du har alltid rätt att vara med och fatta beslut angående din vård samt hur den ska utformas. Alternativ till igångsättning i hemmet är igångsättning på BB S:t Göran.