Vad är en igångsättning?
Igångsättning eller induktion som det också kallas är när värkarbetet på konstgjord väg påbörjas så att födseln startar.
Orsaker till igångsättning:
- Överburenhet
- Vattenavgång utan påbörjade värkar inom 1–2 dygn
- Tvillinggraviditet
- Tillväxthämning hos barnet
- Havandeskapsförgiftning (Preeklampsi)
- Graviditetsdiabetes
- Svår sjukdom hos den gravida
När:
Den dag som du är inplanerad för igångsättning kommer du bli kontaktad av en av våra barnmorskor per telefon. Tillsammans kommer ni överens om när du ska komma till avdelningen. Målsättning är att påbörja igångsättningen på kvällen. Om livmoderhalsen är mogen kan igångsättning ske tidigare på dagen. Anledningen till att starta igångsättningen under kvällstid är för en ökad sannolikhet att barnet föds dagtid, vilket ger en lättare vila för dig under första fasen av födseln.
När du kommer till avdelningen träffar du en barnmorska som kontrollerar barnets position i livmodern och barnets hjärtljud avlyssnas med hjälp av CTG. Du får en perifer venkateter (litet plaströr som sätts i en ven) på handryggen eller i armvecket om läkemedel eventuellt skulle behövas ges.
För att bedöma vilken igångsättningsmetod som är lämpligast för dig, kommer barnmorskan eller förlossningsläkaren utföra en vaginalundersökning för att bedöma livmoderhalsens mogenhetsgrad. Livmoderhalsens längd, riktning, öppnings- och mognadsgrad bedöms. Det är inte ovanligt att olika metoder behöver användas för att få värkarbetet att starta.
Medicinska metoder:
Prostaglandiner är ett hormonliknande ämne som mjukar upp livmoderhalsen och kan starta ett värkarbete. Detta hormonliknande ämne finns i tablettform. Tabletterna tas varannan till var fjärde timme. Som mest kan du sammanlagt få 8 doser under ett dygn. Barnets hjärtljud avlyssnas med hjälp av CTG vanligtvis inför första och sjätte dosen. När du får regelbundna, kännbara värkar görs en ny bedömning av livmoderhalsens mognadsgrad. Om du inte får en god effekt av behandlingen är det ibland lämpligt att pausa igångsättningen några timmar för att sedan påbörja igångsättningen igen.
Mekaniska metoder:
Ballongkateter är en mekanisk metod för igångsättning. En mjuk kateter förs upp i livmoderhalsen och innanför denna fyller man en liten ballong med sterilt vatten. Ballongen ger ett tryck nedåt och bidrar på så sätt mekaniskt till att livmodertappen öppnar sig. Dessutom leder ballongkatetern till frisättning av det kroppsegna hormonet oxytocin. Hormonet påverkar livmoderhalsens mognad. Ballongkatetern kan sitta som längst i 18 timmar. När livmoderhalskanalen är öppen tre till fyra centimeter åker ballongkatetern ut. Du kan röra dig fritt under tiden du väntar in effekten. Nästa steg i igångsättningsprocessen är att göra en så kallad amniotomi.
Amniotomi betyder ta hål på fosterhinnorna så att vattnet går. För att det ska vara möjligt behöver livmoderhalskanalen vara öppen 2–3 centimeter. Syftet är att starta värkarna, om värkarna inte startat efter 1–2 timmar kopplas ett värkförstärkande dropp. Först när värkarna är regelbundna räknas förlossningen vara igång.
Värkstimulerande dropp med hormonet oxytocin är en vanlig metod för att sätta igång eller förstärka värkarna. Hastigheten på droppet anpassas till hur starka värkar du får samt hur förlossningen går framåt. Droppet är effektivast om fosterhinnorna har brustit.
Hur lång tid tar en induktion?
Det finns en stor individuell variation hur lång tid en igångsättning tar. Allt ifrån några timmar upp till fem dygn innan du får träffa ditt barn. Det bedöms vara inom det normala. Faktorer som påverkar tidsåtgången är bland annat hur mogen livmoderhalsen är samt om du fött barn vaginalt tidigare.
Vad gör jag under tiden som igångsättningen pågår?
Till skillnad från om värkarbetet startat spontant kommer du att vara på vår förlossningsavdelning under födselns uppstartsfas, också kallat latensfasen. Det är den delen av förlossningen som du i vanliga fall hade gjort hemma.
Latensfasen är viktig, den förbereder kroppen för ett förlossningsarbete. Det kan ta tid innan värkarbetet är i gång i aktiv fas och modermunnen är öppen mer än fem centimeter. Det är därför viktigt att du rustar dig med tålamod. Ta gärna med dig en dator, böcker eller andra möjligheter till förströelse och mental avkoppling. Du kan vara uppe och röra dig och mat får du hos oss.
Risker med igångsättning
Igångsättning, särskilt om livmoderhalsen är omogen, kan leda till en ökad risk för sugklocka och kejsarsnitt. Det är därför viktigt att det finns medicinska skäl för att starta födseln på konstgjord väg.