Du kan antingen läsa din journal på nätet via 1177 e-tjänster eller beställa en papperskopia via Journalservice.
- Capio S:t Görans Sjukhus
- ...
- För patienter
Min journal
Min journal
Information
Du kan ta del av exempelvis mottagningsbesök, telefonkontakter, slutanteckningar, svar från provtagning och röntgen samt läkemedelsordinationer. Du kan endast läsa journalanteckningar från februari 2014 och som har signerats (godkänts) av ansvarig vårdpersonal. Tidigare journalanteckningar kommer inte att visas, för att ta del av dessa hänvisar vi till Journalservice.
För att kunna läsa din journal krävs att du har fyllt 15 år och har någon form av internetuppkoppling via dator, mobil eller surfplatta. Du måste också ha ett konto i 1177 e-tjänster för att ta del av denna tjänst. Ett konto skapar du via www.1177.se. Där hittar du information om hur du praktiskt går till väga för att skapa ett konto och läsa mer om fler tjänster som finns att ta del av.
Observera att din journal endast kommer att vara läsbar när du själv aktivt väljer att använda tjänsten. Informationen är skyddad (krypterad), den lagras inte i 1177 e-tjänster och du kan själv välja bort denna funktion om du inte önskar läsa journalinformationen. Det är endast du som patient som kan läsa din journal i 1177 e-tjänster.
Beställning kan göras endera via 1177 e-tjänster (kräver E-legitimation), via telefon eller per post. Skriftlig beställning per post ska innehålla namn, personnummer, telefonnummer, vilken klinik/avdelning du besökt, eventuellt år och datum för besöket.
Obligatoriska uppgifter vid journalbeställning:
- Patientens personuppgifter och fullständiga namn.
- Uppgift om vårdperiod och klinik som journalhandlingarna ska omfatta.
- Fullständig adress dit journalhandlingen ska skickas.
- Namn och telefonnummer till beställare.
- Patientens medgivande, alternativt att uppgift om att beställningen avser fortsatt vård.
- Ansvarig läkares namn
- Faxnummer, faxöverföring av patientuppgifter ska endast ske i undantagsfall vid akuta ärenden eller efter överenskommelse.
Använda gärna dokumentet Beställningsblankett för journalkopior – vårdgivare när underlaget ska skickas in.
Övriga journaler
Kontakta Röntgenmottagningen för frågor om röntgenbilder, telefon: 08-5870 15 00.
Äldre journaler
Landstingsarkivet - Här finns journaler från 1946 fram till 30/11 1999 samt urologjournaler från 1972-1980. Telefon: 08-737 27 10.
Stadsarkivet - Här finns journaler fram till 1946. Telefon: 08-508 28 300.
Andra vårdgivare på S:t Görans sjukhusområde
Kontakta respektive vårdgivare för att få mer information om hur du beställer journal från dem.
Tel: 08-5870 1268
Fax: 08-5870 1959
Telefontider (helgfria dagar):
Mån - Tors 8:30-10:00 och 13:00-14:00
Postadress:
Journalservice
Capio S:t Görans Sjukhus
112 81 Stockholm
För förälder till barn under 18 år är Capio S:t Görans Sjukhus policy att barnet bör få möjlighet att lämna sitt medgivande till att föräldrarna tar del av journalkopian, även om lagen inte kräver det. Endast förälder som är registrerad som vårdnadshavare får ta del av journalkopian.
Avliden anhörigs journal: Ett registerutdrag från skattemyndigheten där släktskapet bekräftas ska bifogas beställningen. Observera att det inte är självklart att släktskapet "tar över" sekretessen, därför krävs ett godkännande av behandlande läkare eller verksamhetschef innan journalkopia lämnas ut.
Journalkopia skickas som brevförsändelse till beställarens folkbokföringsadress. Kan skickas rekommenderat efter överenskommelse. Den uppskattade handläggningstiden är ca en vecka, och det är ingen avgift.
Kontakta Röntgenmottagningen för frågor om röntgenbilder, telefon: 08-5870 15 00.
Äldre journaler
Regionarkivet - Här finns journaler från 1946 fram till 30/11 1999 samt urologjournaler från 1972-1980. Telefon: 08-123 188 00.
Stadsarkivet - Här finns journaler fram till 1946. Telefon: 08-508 28 300.
Andra vårdgivare på S:t Görans sjukhusområde
Kontakta respektive vårdgivare för att få mer information om hur du beställer journal från dem.
Tel: 08-5870 1268
Fax: 08-5870 1959
Telefontider (helgfria dagar):
Mån - Tors 8:30-10:00 och 13:00-14:00
Postadress:
Journalservice
Capio S:t Görans Sjukhus
112 81 Stockholm
Spärra journal
Du har rätt att spärra din journal eller delar av den för andra vårdgivare, men då ansvarar du själv för att informera om vad vårdpersonalen behöver veta för att kunna ge dig god och säker vård. Du har även rätt att göra intern spärr av din journal inom sjukhuset.
För att spärra sin journal måste man legitimera sig. Du kan spärra din journal via 1177.se (E-legitimation behövs). Det går även att spärra sin journal genom att uppvisa legitimation och fylla i en blankett vid informationsdisken i huvudentrén på sjukhuset.
Det är av stor vikt att när du som patient begär spärr av dina journaluppgifter förstår konsekvenserna/riskerna med detta. Att spärra sin journal innebär att vårdpersonal inte får en heltäckande bild av dig som patient, vilket kan påverka resultatet av din vård och behandling.
Att spärra delar av din läkemedelsjournal eller viktig medicinsk information kan till exempel resultera i att du ordineras läkemedel som du är överkänslig mot eller som tillsammans med andra ge farliga biverkningar.
Om du har frågor kan du ringa patientvägledare på telefonnummer 08-5870 2065.
Nationella läkemedelslistan ska ge hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel. Registret regleras av lagen om nationell läkemedelslista och tas fram av E-hälsomyndigheten på uppdrag av regeringen. För att spärra uppgifter i Nationella läkemedelslistan behöver du själv gå in via digitala tjänsten läkemedelskollen för att spärra uppgifter. Den information som finns kvar efter spärr är endast att patienten de senaste 2 åren har förskrivits särskilda läkemedel men inte vilka läkemedel. Läs mer i denna länk från E-hälsomyndigheten.
Loggutdrag
Du kan begära loggutdrag genom att gå in via 1177.se (E-legitimation behövs) eller ringa på 08-5870 2065.
Ändring i journal
Det är förbjudet att radera eller göra text oläslig i en journal. Den som antecknar i journalen får bara rätta felaktigheter genom att markera det som är felaktigt och skriva in nya anteckningar. Du har rätt att få en avvikande mening införd i journalen, läs mer på Socialstyrelsens hemsida här.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan besluta att en journal eller delar av en journal får förstöras.
För frågor kring ändringar i journal, gå in på 1177.se (E-legitimation behövs) eller ring på 08-5870 2065.