Skonsammare operationer med ny teknik

En ny grönlaser-maskin från Boston Scientific finns nu på Kirurgkliniken. Med den blir operationerna enklare och patienterna kan gå hem samma dag.

– Grönlaser är en välbeprövad teknik som är mera skonsam. Fördelen med grönlaser är att patienterna blöder betydligt mindre vid ingreppet och behöver i regel inte bli inlagda på en vårdavdelning för postoperativ vård, berättar Rami Klaff, överläkare och sektionschef för Urologi på Capio S:t Göran Sjukhus.

Han poängterar att med den nya maskinen sparas vårdplatser, resurser och personal. Det är patienter med Benign prostatahyperplasi, BPH, som opereras med den nya tekniken.

–  Med den gamla tekniken hyvlar man prostatan och ibland så kan det krävas blodtransfusion om man blöder mycket. Med den här tekniken kan patienterna gå hem samma dag. Vi kan operera merparten av patienterna dagkirurgiskt och vi hoppas kunna effektivisera vår operationsplanering genom att operera flera patienter med här maskinen, då detta behöver inte synkroniseras med tillgänglighet på vårdplatser.

Kategori och ämnen

Nyhet
Innovation och utveckling