Rehabiliteringen gick att kombinera med jobbet

Charlotta Szczepanowski hade levt med smärta länge, och det fick henne till slut att kontakta Smärt- och utmattningsrehabiliteringen.

– Jag hade levt med smärta i ryggen länge, i många år. Och jag hade varit hos läkare, kiropraktorer, naprapater, hela svängen. När jag kom till rehabiliteringen hade jag haft fysioterapeuter tidigare, men på Smärtkliniken var de mer övergripande. De gav mig inte bara en massa övningar utan försökte förstå hur jag funkade och utifrån det ge mig råd. Det har betytt mycket för mig.

Charlotta Szczepanowski gick den individuella rehabiliteringen på distans.
– Jag kände att nu går det inte längre, jag är på väg in i väggen. Det gjorde mig väldigt motiverad att delta i programmet.

– Bara att få prata om hur man haft det är förlösande, men också jobbigt. Det hände mycket i min hjärna under rehabiliteringen.

Fysisk aktivitet är en viktig del av rehabilitering en och Charlotta Szczepanowski hade redan varit mycket aktiv med långa promenader under covid, men fick problem att klara av det med ryggen.

– Det som var så häftigt var att målet för mig inte var hur mycket, eller vad jag skulle träna, utan de frågade vad jag tycker om att göra, och sedan utgick vi från det.

Fint samarbete

– Jag hatar spinning, men fick i uppgift att hitta någon att träna med för att göra det roligare. Jag tog med min 17-åriga dotter. Det är inte alltid så lätt att hitta aktiviteter att göra med en tonåring. Det här blev en rolig grej som vi gör ihop.

Att rehabiliteringen genomfördes helt på distans var en förutsättning för att Charlotta Szczepanowski skulle kunna delta.

– Jag jobbar heltid och det är mycket Teams-möten. Så jag var redan van vid det. Och för mig var distanslösningen en förutsättning att klara av vardagen.

– Många saker har hänt. Jag har förändrat tankebanor och rörelsemönster. Och jag har fått medicin som fungerar. De tog tag i alla pusselbitar, även sömnen. Jag är inte van att det funkar så bra i vården.

– Teamet runt mig jobbade tvärfunktionellt. Jag kände en stor trygghet i att de har ett så fint samarbete. Jag har fått bra hjälp och vill dela med mig av mina erfarenheter.

Läs mer om hur du blir patient hos oss på vår webbsida.