Pernilla är trygg med vården – trots covid

Pernilla Edin hade inte väntat sig att den lilla knölen hon kände vid bröstmuskeln var cancer. Hon tränade och mådde bra. Nu har hon fått behandling och är på väg att bli frisk. Under covid-pandemin är det restriktionerna, att inte få träffa vännerna, det som varit svårast.

Foto: Privat

– Det var under covid-pandemin och jag hade blivit permitterad under våren. Jag har en liten tjej på fyra år, det händer saker i livet och jag hade inte tränat på länge. Jag tänkte att nu har jag tid. Jag tränade och jag gick ner mycket i vikt under sommaren.

– Att jag gick ned i vikt gjorde att jag märkte av en liten knuta där vid ena bröstet. Jag trodde att jag hade muskelinflammation i bröstmuskeln, eller att det var en fettknöl. Min mamma sa att jag borde gå på mammografi.

– Jag kontaktade vårdcentralen och fick en tid för tre veckor senare. När sköterskan sa; ska du inte komma in direkt, så svarade jag att det nog inte är så farligt. Jag är inte en person som går till läkare i onödan och vill inte belasta vården.

– Därför var det tur att jag gick för att kontrollera det här, för jag kände ingenting. Jag var pigg och kroppen kändes bra. Jag hade inte ont någonstans. Det var i slutet av september jag gick vårdcentralen och början av oktober fick jag cancerbeskedet.

Behandlingen startade inom två veckor. Pernilla fick cytostatika i sexton veckor och två veckor efter det opererade man bort knölen.

Familjärt på Bröstcentrum

– Jag är inte så orolig själv men det har varit jobbigt både för min dotter och min man. Jag hade med mig min man när jag fick beskedet, annars så har jag inte behövt ta med någon närstående. Han skjutsade mig också när jag skulle få min Picc-line. Han gick med till väntrummet, för den gången skulle jag opereras och få narkos. 

Behandlingen har också gjort att hon blivit av med sin sjukhusfobi. En rädsla för både sjukhus och tandläkare som hon haft sedan barnsben.

– Bröstcentrum känns inte som ett sjukhus utan det är väldigt familjärt. Jag är trygg i alla delar där. Jag tycker verkligen att vården har varit jättebra. 

Pernilla är en social person som gillar att ha många vänner omkring sig. Hon tycker att det har varit mycket tuffare att inte få träffa vännerna.

– Jag älskar att hitta på saker och ha många projekt på gång. Under covid-pandemin har vännerna varit tveksamma till att ses för att inte smitta mig. Så den biten, att inte kunna träffas, tycker jag har varit kanske tuffast och svårast. 

– Nu har jag fått ett reda på att operationen har gått bra, att allt funkar som det ska och att jag snart är frisk. Det ett härligt besked som verkligen känns bra!