Fysioterapin hjälpte mot ryggsmärtorna

Efter att ha levt med smärtan i åtta år fick jag äntligen hjälpen som jag behövde, säger Christel Bergman om varför hon kom till Capio S:t Görans Smärt- och utmattningsrehab.

Fysioterapeuten Sara Östhols gav Christel Bergman det stöd hon behövde. Här på bilden visar Sara Östhols hur hon jobbar med sina patienter på distans under pandemin.

– Jag hade gått med en dålig rygg länge. Och jag hade fått hjälp men kanske inte den sortens hjälp som fungerade för mig. Så när jag blev erbjuden att komma till Smärtrehabiliteringen så tänkte jag att varför inte, jag kan ju alltid pröva, och se vad det ger.

Christel gick i grupp och rehabiliteringen pågick under början av pandemin. Deltagarna var på plats under rehabiliteringsveckorna men använde handsprit och höll avstånd till varandra. Hon tyckte inte att det var stressigt, utan programmet fungerade bra trots pandemin.

Långsiktig plan

– Jag tycker att rehabiliteringen och programmet i sin helhet var bra. Men för mig gjorde de olika delarna varken från eller till. Det var speciellt en del i rehabiliteringen som gjorde skillnad för mig.

Christel fick klart för sig hur hennes immunsystem fungerade och vad hon behövde göra för att bli bättre i ryggen.

– Det var ganska sent i programmet, men trots att rehabiliteringen i grupp var så gott som avslutad, så fortsatte jag att ha regelbundna möten med fysioterapeuten. Tillsammans satte vi upp en långsiktig plan för min träning.

Smärta bygger oro, och den oron har släppt, tycker Christel. Hon är också tacksam att hon fick fortsätta gå hos sin fysioterapeut även efter att programmet var klart.

–  Det betydde mycket för mig att få den extra hjälpen, och fysioterapin var den stora behållningen för mig, säger Christel Bergman.

Läs mer om hur du blir patient hos oss på vår webbsida.