En bok om att överlista smärtan

Författaren och programledaren Carin Hjulström sökte vård för sin smärta i över tio års tid. Först när hon kom till överläkare Karsten Ahlbeck på Smärtkliniken, fick hon hjälp. Tillsammans har de skrivit en bok om hur man överlistar smärtan.

Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck. Fotograf: Gabriel Liljevall.

Boken ”Överlista smärtan” släpptes i augusti och väckte stor uppmärksamhet redan på lanseringsdagen. Intresset har hållit i sig under hösten och nu finns den även som ljudbok.

Varför är det så viktigt att skriva om smärta?

Karsten: Dels är långvarig smärta en dold sjukdom som så många inte får hjälp med för att kunskapen saknas på många sätt. Dels är det så lätt hänt att det känns oöverstigligt att läsa om det när man redan är dränerad. Så varför inte skriva något bra men lättläst?    

Carin: Det är otroligt viktigt att skriva om långvarig smärta eftersom diagnosen fortfarande är så okänd inom vården samtidigt som minst två miljoner svenskar lider av sjukdomen. Det betyder att patienter med svår smärta bollas runt i sjukvårdssystemet, som inte förstår vad det är frågan om.

Eftersom ingenting syns på prover eller röntgen när man har långvarig smärta är risken att man som patient också bemöts som om man inte "borde" ha ont.

Då är det lätt att känna sig ensam och misstrodd. Smärtan i sig, tröttheten som följer med den och inte minst de psykiska påfrestningar det innebär att inte bli trodd eller lyssnad på gör att patienterna ofta hamnar i en negativ spiral.

Kunskapen om långvarig smärta inom vården måste öka omedelbart. Långvarig smärta beräknas idag kosta samhället 90 miljarder kronor. Dessutom mycket mänskligt lidande. Jag hade själv skickats runt inom vården i över tio år innan jag stötte på Karsten Ahlbeck som berättade att problemet satt i hjärnans smärtcentrum. Det hade ingen andats om tidigare.

Vad förvånade dig mest om din författarkollega?

Carin: Det som förvånade mig om Karsten var nog att vi båda kommer från musikaliska familjer, sjunger i kör samt att vi båda två har ett helt stelt lillfinger på höger hand.

Karsten: Att Carin var så in-i-bängen envis. Skulle hon inte ge sig någon gång om det där med boken. Sedan har jag förstått att hon är väldigt driven oavsett ämne hon skriver om.

Vad var det roligaste eller mest udda som hände under ert samarbete?

Carin: Det roligaste har förstås varit det fantastiska mottagandet som boken har fått. Vi har båda överösts med mejl, sms och brev om att boken i stort sett har räddat liv, fått många att känna sig sedda och trodda och inte minst fått hoppet tillbaka.

Roligt också att media nappade så otroligt fort och omfattande. Det känns som om vi har synts och hörts överallt. Sen var det ju både bra och lite synd att böckerna sålde slut direkt. Men nu finns den i lager igen och som ljudbok. Det är Karsten och jag som läser.

Karsten: När vi medverkade i Fråga Doktorn från Umeå och skulle åka därifrån på kvällen. Alla försvann så det kändes som att Carin och jag skulle låsa dörren när vi lämnade TV-huset…

Största lärdomen kring bokprojektet?

Karsten: Att boken var så mycket mer efterlängtad än jag kunnat tro, och att man måste släppa taget till en redaktör som stuvar om... Och det blir ändå helt ok!

Carin: Största lärdomen för egen del var att det lönade sig att tjata, både på förlaget och på Karsten, som så envist sa nej i över ett år innan jag äntligen lyckades övertala honom.

Hur leder boken framåt?

Carin: Frågan alla inom vården borde ställa sig är förstås hur man gör långvarig smärta mer känt. Det är också otroligt viktigt att läkarprogrammet förändras så att alla som utbildar sig till läkare får relevanta kurser inom smärtdiagnostik, med all den senaste kunskapen.   

Karsten: Nu har jag träffat patienter som läst boken innan de kommit på första besöket och redan 'börjat', lägger upp en karta över sitt liv och vet vad de vill ha hjälp med. Det är en fantastisk känsla.

Läs mer om rehabilitering på Smärt- och utmattningsrehabs webbsida.

 

 

Kategori och ämnen

Nyhet
Smärta och utmattning