Rehabiliteringen blev en nystart för Sofia Rydemalm

– Det gäller att hitta de små sakerna som betyder så mycket för återhämtningen, det jag kallar körsbären i tillvaron, säger Sofia Rydemalm.

Sofia Rydemalm vill använda sina erfarenheter för att hjälpa andra.

Att hon använder körsbär som liknelse är inte oväntat. Hon hade i många år ett chokladföretag, med ett eget chokladmärke, och hon har även gett ut böcker om choklad. Så smaker är hennes område.

För över tre år sedan var Sofia Rydemalm på semester på den lilla bergiga ön Pantelleria söder om Sicilien i Italien. Det var där hon ramlade på klipporna och sedan svimmade. Där och då skadade hon sin vänstra arm så illa att det förändrade hennes liv för alltid.

Hon föll så illa att arm och armbåge krossades, men det visste ingen ännu. Ön ligger avsides och ambulansen hade svårt att komma fram. Allt tog tid, men hon skickades efter många timmar med helikopter till Sicilien.

På sjukhuset där hade hon extremt höga smärtor, men fick ändå inte något smärtstillande läkemedel. Efter tre dagar kom en dansk läkare. Han ordnade med smärtstillande läkemedel och flög hem henne till Sverige med SOS International.

Flera operationer och minskad rörlighet

På Södersjukhusets akut var hon inte en prioriterad patient till en början. Men när armen röntgades såg läkarna hur allvarligt läget var. Ett av alla problem man upptäckte var att benen i armen fixerats fel och de hade redan börjat växa samman. Hon genomgick flera operationer, och fick spikar och stålplattor inopererade i armen.

Hon gick på sjukgymnastik fem dagar i veckan i ett helt år. Det konstaterades efter en tid att hon hade sjutton procents invaliditet i armen (har man en amputerad arm beräknas det som 46 procent).

Nervsmärtorna är kvar

– Det är många saker jag inte längre göra, som att simma, åka skidor och rida. Jag kan inte sitta framför datorn för länge. Cykla gick inte i början. Nu har jag skaffat en cykel med fotbroms, så nu går det bra.

Svårast är de nervsmärtor i armen hon har och som inte kommer att försvinna.
– Det kan upplevas som kallt vatten som rinner i armen, eller det kan ibland klia jättemycket  och all typ av beröring mot huden gör jätteont, även vinden kan framkalla nervsmärtor, säger Sofia Rydemalm och visar områden på armen.

Skadorna hade andra allvarliga konsekvenser för henne. De gjorde också att hon  inte kunde jobba med sitt chokladföretag längre. Hon fick lägga ned det.

Rehabiliteringen gav nya möjligheter

– Jag frågade en arbetsterapeut på Södersjukhuset om det verkligen inte skulle bli något mer, om det inte fanns någon mer hjälp jag kunde få efter sjukgymnastiken. Då tipsade hon om Capio S:t Görans Sjukhus och Smärt- och utmattningsrehab.

För Sofia Rydemalm blev rehabiliteringen på Smärt- och utmattningsrehab en nystart, den hjälpte med strategier mot smärtan, men gjorde också att hon kunde se nya vägar framåt.

– Jag såg direkt att jag själv har ett ansvar och jag behöver hjälp med att hantera min permanenta smärta. Rehaben hjälpte mig att se nya möjligheter.  Och mitt råd är; vänta inte på ditt eget engagemang, du måste själv vara aktiv i din rehabilitering. Var öppen för att få hjälp, och ta emot det som kommer.

Började studera igen

Det var också en av de andra patienterna på rehab som gav henne ett körsbär, som hon säger. Han sa till henne att ”du borde jobba med att inspirera människor”.

– Fast jag förstod att jag inte kunde jobba aktivt i vården, då jag inte längre kan bära eller  lyfta.

Sedan i mars i år studerar hon till Avspännings och stresspedagog med kognitiv inriktning och för första gången går studierna riktigt bra, säger hon.

– Efter gymnasiet var jag inte intresserad av att plugga vidare, jag ville ut i världen och jag ville arbeta! Jag har alltid älskat att arbeta, få vara kreativ och se möjligheter. Nu är första gången som jag verkligen är intresserad av att studera och  att lära mig mer, att få utvecklas på ett annat vis.

Drömmer om att hjälpa fler

Sofia Rydemalm vill använda sina erfarenheter för att i framtiden hjälpa andra.

– Satsa på de små sakerna, det kan vara den lilla mikropausen på 30 sekunder som hjälper oss att klara oss igenom en del av dagen. Passa på att ta en mikropaus vid rödljuset istället för att jäkta fram.

–  Stanna upp tjugo sekunder innan du öppnar kylskåpet. Hur du äter och vad du äter är viktigt. Se till att måltiden kan bli en återhämtning. Hitta de där sakerna i vardagen som ger dig körsbäret, det som ger det lilla extra!

Sofia Rydemalm startade sitt första företag som 22-åring och har alltid varit egenföretagare och entreprenör. Hon har också rest mycket och jobbat och bott utomlands. Idag ser hennes drömmar annorlunda ut, även om det fortfarande handlar om mat och människor:

– Jag drömmer om att starta ett projekt för människor som upplever utanförskap, saknar kunskap om hur, eller vad man kan äta för att må bättre och har smärtsamma erfarenheter i utsatta områden, och inspirera med kunskap om att frukt och grönt integrerat med stressförebyggande arbete kan hjälpa till att förbättra livet. Det är viktigt att lära sig hantera stress och skapa framtidstro så att människor ser att de själva kan bidra till att hålla sig friska.

Här kan du läsa mer om rehabilitering.