Britt Lindberg tog sig förbi smärtan

– Innan jag kom hit var smärtan i fokus i mitt liv, säger Britt Lindberg, som hittade ett sätt att bli av med sin värk och smärta under rehabiliteringen på Smärt- och utmattningsrehab.

Det började med att Britt fick ont av sadeln då hon cyklade. Via husläkaren kom hon till Ortopedkliniken på Capio S:t Görans sjukhus och fick tabletter mot smärtan, men det gav inget bra resultat.

En magnetkameraundersökning visade på tre diskbråck i ryggen. Ett diskbråck opererades eftersom Britt inte längre kunde lyfta höger ben vid bilkörning. Hon snubblade också och bröt höger stortå.

– Ortopeden och kirurgen på S:t Göran räddade mig undan förlamning och det är jag tacksam för, säger Britt.

Diskbråck nummer två läkte ut av sig själv. Diskbråck nummer tre gjorde att Britt fick svårt att sitta.

Räddning att få rehab

– Att jag fick komma till Smärt- och utmattningsrehab har varit min räddning. När jag var på första mötet fick jag stå vid ett bord för det gjorde för ont att sitta. Idag känner jag ingen smärta alls när jag sitter ned.

Hon tycker att det är synd att Ortopeden på sjukhuset inte kunde rekommendera Smärt- och utmattningsrehab. Utan det var via en ryggklinik i Strängnäs som hon fick upp ögonen för att hon kunde få sådan hjälp på Capio S:t Görans sjukhus.

För Britt är broschyren ”Att leva med smärta” en bibel. Boken är A och O inför introduktionen till rehabiliteringen, menar hon.

– Där får du verktyg och kunskap, sedan är det upp till dig själv att använda den. Det är en otroligt fin service där du kan boka enskilda besök med läkare, fysioterapeut och psykolog under rehabiliteringen. Personalen är erfaren och kunnig och jag tycker att de visade ett stort engagemang för hela vår grupp.

Nya vanor

Britt promenerar mycket och hon har börjat gå på gym. Hon utför sedan långt tillbaka Qigong. Mindfulness och andningsövningar har kommit till och det är något som hjälper främst mot problem att sova, upplever hon.

– Rädslan för olika saker har försvunnit. Jag har högt blodtryck men känner en acceptans nu. Tidigare var jag också rädd att smärtan skulle komma tillbaka. Idag använder jag tankarna till att göra mer och utmana mig själv istället.

– Att tänka på min rehab gör mig glad, för den har gett mig så mycket. Jag har fått redskapen och kunskapen att hantera min smärta och jag också fått ett helt nytt socialt liv som är aktivt, säger Britt.

Kategori och ämnen

Nyhet
Smärta och utmattning