2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Till dig som har hammartå (krokig tå)

Symtom

Den krokiga tån kan orsaka skav i skor, sår kan uppstå på tåns ovansida och även på toppen av tån. Felställningen kan finnas i en eller flera tår samtidigt. 

Orsak

Det finns många olika orsaker till att hammartår uppstår. Tidigare olyckor, nervpåverkan såsom vid diabetes mellitus och reumatism är exempel på detta. Ärftlighet spelar också en viktig roll.

Vad kan jag göra själv

Rymliga skor och liktornsplåster kan minska besvären. Inlägg och främre pelott kan även prövas innan operation blir aktuell.

Operation

Graden av felställning avgör operationsmetoden, det finns ett flertal olika ingrepp att tillämpa. Kirurgen avgör vilket ingrepp som är lämpligast i det enskilda fallet.

Det vanligaste ingreppet är att man gör steloperation i den led som skaver och att man fixerar det med ett stift som sticker ut från tåtoppen. Detta stift behåller man i 5 veckor under läkningsfas. Foten läggs om i ett rejält fotbandage. Man får ha foten i en specialsko till stiftet tas bort.

Om stiftet skulle råkna fastna och åka ut ber vi dig kontakta ortopedmottagningen på på tel 08-5870 1320. Stoppa aldrig tillbaka stiftet i tån igen.

Om det skulle blöda igenom bandaget önskar vi att du hör av dig ortopedmottagningen på telefonnr ovan för att kontrollera såret och linda om foten. Skulle detta inträffa under helgdagar ber vi dig kontakta ortopedakuten istället.

Efter operation får man belasta på foten med hela kroppsvikten efter förmåga. 

Risker

Det finns alltid en liten risk för infektion. En mindre nervpåverkan kan förekomma i anslutning till operations­ärret. 

Förväntat resultat

Efter operationen kommer foten att vara svullen en tid innan slutresultatet kan helt ses. Förväntad konvalescens är ca 3-4 månader. Man får en stel men rak tå och slipper tå­skavet. 

Sjukskrivning / Rehabilitering

I vanliga fall 2 veckor, har man ett arbete där man står och går en hel del brukar man behöva vara sjukskriven mellan 6-8 veckor.