2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Pernilla kände knölen av en slump

– Jag älskar att vara här, säger Pernilla Blohm och slår ut med händerna. Jag tycker att sjukhuset är ett fantastiskt hus och jag tycker om personalen. Man känner att personalen trivs här.

Fast Pernilla Blohms möte med vården hade kunnat ske under mer positiva former. Hon satt hemma i soffan för knappt ett år sedan och åt en kaka. En stor smula ramlade ned över bröstet och Pernilla drog handen nedåt mot smulan och kände en knöl.

 – Det var en lite läskig upplevelse. Jag är inte typen som kollar sånt, berättar Pernilla som direkt ringde upp och frågade mammografin. Hon hade varit på mammografi tidigare, när hon fyllde 50, men nu fick hon komma in direkt. 

Bara att gilla läget

Pernilla är även mycket nöjd med sin läkare och kontaktsköterska på Bröstcentrum.
– Det gjordes en biopsi. De sa till mig att den var elakartad. Vad gör man? Man gråter en skvätt. Jag tänkte på mig själv mitt i allt elände, att det bara var att gilla läget. Jag är otroligt plikttrogen, men jag tänkte att jag ska ha det bra nu. Och till mina barn sa jag att jag har bara cancer, jag ska inte dö, så är det.

Sedan rullade det på. Det gick så fort att hon knappt hann med. Pernilla kom in innan jul, i december. Prover togs i januari och  sedan fick hon cellgifter från den 14 februari, på Alla Hjärtans dag. Efter åtta veckor hamnade hon först på akuten, sedan intensiven och sedan på en infektionsavdelning.

Propp i benet

– Det ska mycket till innan jag klappar ihop men det var ingen ”hit” med cellgifterna. Fast jag har ju värsta smärttröskeln. Jag fick propp i benet och läkaren sa att det måste ha gjort väldigt ont, men det tyckte inte jag. Och jag åt ett helt husapotek. Tidigare hade jag möjligtvis tagit Alvedon. Det var många piller och sprutor.

– När jag ligger inlagd på vårdavdelning hos er upptäcker jag att tjejerna på avdelningen  jobbar treskift. Det är inte bra. Jag skulle behöva göra om era scheman känner jag (skratt). Mitt jobb är att lägga scheman på olika vårdboenden, så jag gillar struktur, men inte treskift.

Bättre stämning 

– Jag var på två olika avdelningar och jag observerar ju allting. Jag tycker sjukhuset är jättefint i de nya delarna. Alla är supertrevliga. Från receptionisten i entrén till alla sjuksköterskor och läkare till transportörerna och personalen på Unilabs. Det man märker är hur folk beter sig mot varandra och att det fungerar bra här.

–  Det är viktigt att man är rädd om personalen. För om personalen inte mår bra då får man ingen bra vård som patient. Det är fantastisk personal här på Capio S:t Görans sjukhus.