2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Många år med mammografin

Många medarbetare på mammografin har jobbat länge med Christina Hinzer. Längst till vänster syns Mehri Mohammad Khani, Marie Lyckman-Svanberg, Eva Edholm, Christina Hinzer och Ann Petersen. I den bakre raden till vänster skymtar Irina Jaakula, Tanja Larsson, Ann Olsson, Karin Gren, Susan Andersson och Annika Boström.

Christina Hinzer har fått vara med utvecklingen av mammografin från början och tycker att det är världens roligaste jobb. Och trots att hon nu pensionerat sig så kommer den före detta vårdenhetschefen inte att sluta jobba helt.

Redan ett år efter sin examen så var Christina Hinzer på plats på S:t Görans sjukhus och jobbade här som röntgensjuksköterska i femton år.

– Jag tog hand om nyanställda och lärde upp elever. Ganska snabbt fick jag vikariera som sektionschef och även avdelningschef. Och när vi saknade löneassistent frågade min chef om jag kunde hjälpa till med det också. Jag jobbade väldigt mycket, men då var man ju ung. Och sett så här i efterhand har jag haft nytta av allt jag gjort.

När mammografin startade på Sabbatsberg 1989 så sökte Christina Hinzer tjänsten som avdelningschef där. Tillsammans med en doktor startade hon upp screeningverksamheten och gjorde i ordning lokaler och köpte in utrustning månader i förväg, sedan var det dags att anställa personal.

Tillbaka till S:t Görans sjukhus

Efter fem år på Sabbatsberg kom beskedet kom att sjukhuset skulle läggas ned. Mammografin flyttade och så var Christina Hinzer tillbaka på S:t Görans sjukhus igen.

Nu blev mammografin en del av Röntgenkliniken på sjukhuset och när sedan Capio kom in som ägare så knoppades röntgen av till ett eget bolag under namnet Capio Diagnostik. Skälet var att den tekniska utrustningen var kostnadskrävande att investera i. Sedan gjorde Capio förvärv i Europa och då bytte verksamheten namn till Unilabs och flyttade även ut från sjukhuset.

– Det har hänt väldigt mycket och då tänker jag inte bara på av vi bytt färg på kläder och brevpapper några gånger. Den tekniska utvecklingen har gått väldigt snabbt. Under åren som gått har vi fått vara med i flera forskningsprojekt och även i utvecklingen vår tekniska utrustning, alla våra apparater. De som är nya är förvånade och frågar ”gör ni allt det här?”

Många är "timmisar"

När det var dags för nästa upphandling så förlorade Unilabs verksamheten till Capio S:t Görans och det var dags för mammografin att återigen flytta in på sjukhuset. Nu har mammografin funnits här sedan januari 2016 då tre Bröstcentrum bildades i Stockholm. Förutom Capio S:t Görans Sjukhus finns även Bröstcentrum på Karolinska i Solna och på Södersjukhuset. Mammografin på S:t Görans sjukhus tillhör Röntgenkliniken och är en del av Bröstcentrum.

Christina Hinzer har jobbat med mammografi sedan 1989 och har flera medarbetare som jobbat med henne i verksamheten under 20 år eller mer.

– De sista två åren tycker jag att det varit annorlunda. Unga sjuksköterskor som vi anställt slutar efter några få år. Jag tror att de unga vill vidare mycket fortare än förr. Det är nya tider, nya seder. Och så är det nog för alla verksamheter.

– Det är tur att vi har så många pensionerade medarbetare som kommer tillbaka som timanställda eller ”timmisar” som vi kallar dem. Det underlättar. Och jag pensionerar inte helt mig helt. Det går inte. Nu blir jag också ”timmis” här, säger Christina Hinzer.

Ny vårdenhetschef för mammografin på Capio S:t Görans Sjukhus är Ann-Christine Severin. Läs mer om henne här.