2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Därför är det viktigt att träna HLR - ”Det känns bra att ha räddat ett liv”

Veronica Haimo

En regnig kväll i maj 2016 var Veronica Haimo, undersköterska på Avdelning 36, på väg hem från jobbet, när hon fick använda sina kunskaper i HLR (Hjärt-och lungräddning).

– Jag hade jobbat kväll och skulle hem. När jag gick förbi byggarbetsplatsen vid gamla akuten såg jag att det var en man som låg under ett staket. Först visste jag inte vad det var som hade hänt, men eftersom jag var först på plats jag gick fram och tittade och märkte att han var medvetslös, berättar hon.

”Jag måste påbörja HLR”

– Då tänkte jag att jag måste påbörja HLR, så jag gjorde det och ringde 112 under tiden. Jag fick instruktioner av dem via högtalartelefonen och det kändes väldigt tryggt. Det spöregnade, var halt och blött och det kändes som att tiden gick väldigt långsamt, fortsätter Veronica.  

Under tiden som Veronica Haimo gjorde HLR anslöt sig fler medarbetare som jobbat kvällspass och gick förbi, samt personal från akutmottagningen som larmats via 112. Hon fick hjälp med att göra HLR och efter åtta minuter kom ambulansen. Mannen fick vidare vård och överlevde händelsen utan allvarligare men.

Fick mail med tack efteråt

Först efteråt började Veronica Haimo tänka på vad som hänt. 

– Det gick så fort och jag hann inte tänka så mycket under tiden, bara att ”jag måste göra HLR”. Det kändes jättebra efteråt när jag fick veta att han hade klarat sig. Han skickade ett mail till mig och tackade. Det känns bra att ha räddat ett liv, berättar Veronica. 

”Alla borde få träna HLR"

Hon menar att den återkommande träningen i HLR på avdelningen var viktig för att hon klarade av det som inträffade.  

– Alla situationer är olika och det är lätt att man blir lite ställd och stressad. Därför är viktigt att träna ofta. Det fungerar väldigt bra på min avdelning, vi tränar HLR två gånger om året och har en jättebra instruktör som ser till att alla är med, berättar Veronica Haimo. 

– Jag tycker att det superviktigt med träning i HLR, och att det är något som man borde lära ut på alla arbetsplatser, och inte bara i sjukvården, säger Veronica Haimo.