2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Så klarar sjukhuset patienttrycket

Gipstekniker Jennie Vigström och Martti Timonen, undersköterska.

När patienter började strömma in under onsdagens snökaos förstod akutens medarbetare snabbt att det skulle bli svårt att ta emot alla frakturer inom rimlig tid.

– Vi såg att vi måste göra något annorlunda för att lösa det här. Och erfarenheterna från katastrofövning Siri gjorde att vi snabbt kunde byta arbetssätt. Precis som under övningen i höstas bestämde vi oss för att styra om patienter med misstänkta frakturer, som kunde gå, till ortopedmottagningen istället. Vi tog samma koncept som vi övat på och använde det i verkliga förhållanden, säger Annika Johansson, ledningssjuksköterska på akuten.

Nästan 50 procent fler patienter än vanligt

Under onsdagen kom totalt 83 patienter med frakturer eller misstänkta frakturer till akuten på Capio S:t Görans sjukhus. Det var flest i Stockholm och närmare 50 procent fler av den kategorin patienter än en vanlig dag på akuten. Ett snökaos med ishalka och snömodd ledde till många brutna handleder, höfter och fotleder.

Ändå klarade sjukhuset av att behandla 84 procent av dessa patienter inom fyra timmar, något som alla är mycket stolta över.

Medarbetarna gav lite extra

– Några hade lite svårt att ta sig in till jobbet igår, men vi hade inga stora problem utan nästan alla medarbetare var på plats. En sådan här dag ger alla lite extra, är flexibla och då fungerar det bra även när trycket är högre, säger Annika Johansson.

–Vi använde en annan typ av röntgen, ändrade om lite här i rummen på ortopedmottagningen. Man kan säga att vi körde två akutmottagningar under gårdagen. Vanliga akuten och så en hos oss på mottagningen, berättar Filip Olsson Arthur, läkare på ortopedkliniken.

Förberedelse för fler frakturer

Veronica Ringsäter är vårdenhetschef för ortopedmottagningen. Hon menar att samordningen och det fina samarbetet mellan akuten, mottagningen och inte minst röntgenkliniken stimulerade alla att göra sitt bästa, trots en ansträngd situation.

– Det är fantastiskt vad alla medarbetare ställer upp. Vi hade öppet vår mottagning som vanligt och klarade av omställningen genom att snabbt flytta om resurser och personal. Alla har gjort en fantastisk insats för patienterna. Inte bara här på vår mottagning utan också över klinikgränserna.

Men det hala väglaget är inte över. Även under torsdagen har det rapporterats om snöproblem och halka.

– Vi har förberett gipsskenor och material. Det kan bli samma tryck idag och då är vi beredda att ändra arbetssätt igen, säger Veronica Ringsäter.