2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Vardagligt ledarskap på Medicinska Sekreterarnas dag

Att i små vardagshandlingar visa mod och våga leva innan man dör. Att ha ett öppet sinne och gå bortom sina fördomar om sig själv och andra. Vardagligt ledarskap för att må bättre. Det var några av de teman som togs upp när vi för femte året i rad firade medicinska sekreterarnas dag på Capio S:t Görans Sjukhus.

Den populäre talaren och författaren Klas Hallberg, känd bl.a för boken ”Hångla mer”, gav en gemensam inspirationsförmiddag för alla sjukhusets medicinska sekreterare.

De fick en rolig och tankeväckande föreläsning med både gapskratt, fniss och en och annan talande tystnad.

Att se på världen med nybörjarens ögon

Klas Hallberg talade bland annat om att ha ett ”Beginners Mind”, om nyfikenhet vs slentrian, och att orka släppa på sina förutfattande meningar om världen, om människan mitt emot, och om sig själv.

Han lyfte särskilt fram hur viktigt det är i vården, i själva mötet och samskapandet av värde mellan vård och patient, och hur den medicinska sekreteraren spelar en viktig roll i detta. Att orka vara människa, och att se människan.

Det finns inget ”rätt läge”

Ett annat tema som Klas Hallberg tog upp var att inte ständigt vänta på ”rätt läge”. Utan att i vardagens till synes obetydliga ögonblick våga och orka säga eller göra det man tänkt sig, utan att låta sig distraheras. Att ”våga hångla” och inte vara rädd för det som kan bli pinsamt och fel.

Han tog också upp vikten av ett vardagligt ledarskap av sig själv, och av andra i sin omgivning. Att reflektera över vilka signaler jag sänder med mina handlingar och ord, och vad jag vill åstadkomma med det.  

Inspirationsförmiddagen, som förutom föreläsning också innehöll fika och mingel, hade ordnats gemensamt av cheferna för de medicinska sekreterarenheterna på sjukhuset. På plats fanns också fackförening Vision, för att svara på frågor och ha dialog om medicinska sekreterarnas utveckling och yrkesroll.