2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Utställning med Rebecka Lagercrantz bilder ur ”Julbarnet” på Sjukhuskyrkan

Rebecka Lagercrantz med en av illustrationerna ur ”Julbarnet” som kommer ställas ut vid Sjukhuskyrkan.

Under december kommer Sjukhuskyrkan S:t Göran att ha en utställning med illustrationer i akvarell ur boken ”Julbarnet”, av barnläkaren och barnboksillustratören Rebecka Lagercrantz.

Boken berättar historien om ”Julbarnets” födelse, och om det hopp om frid och fred på jorden som det för med sig (även om det inte riktigt blev så till slut). Det är en nytolkning av det klassiska bibliska julevangeliet om Jesus födelse, även han aldrig nämns vid namn i boken, berättar Rebecka Lagercrantz.

− Det har varit väldigt roligt att arbeta med. Det är ju klassiska motiv som förekommit i konsten under antiken, medeltiden och renässansen, i många olika tolkningar. Det gör det väldigt intressant att försöka göra de bilderna på mitt sätt, förklarar hon

Illustratör sedan 7 års ålder 

Rebecka Lagercrantz är konstnär som målar i både olja, gouache och akvarell, men också skulptör som bland annat gjort skulpturer till Abrahams Barns julkrubba på Sturebiblioteket.  

Redan som 7-åring började hon göra illustrationer till sin mamma Rose Lagercrantz, som skriver barnböcker. Det samarbetet fortsätter än i dag, bland annat med just ”Julbarnet” och den senaste boken ”Liten svart hund i natten”.

Två karriärer  - med lika allvar

Hon är också barnläkare på Sachsska barnsjukhuset. Båda sina arbeten tar hon på stort allvar. Att vara konstnär är inte en hobby (och inte läkare heller). Men det är två olika typer av arbete, vilket är utvecklande. Och inte alltför sällan är sjukhusmiljöer och personer ur vården med i böckerna.   

Utställningen här på S:t Göran kom till på förfrågan från sjukhusets diakon Steve Sjöquist. De lärde känna varandra för ett par år sedan när de båda arbetade på Karolinska Solna. 

− Jag brukade gå förbi sjukhuskyrkan när de satt och fikade, och jag tyckte att det såg så trevligt ut att jag började gå och sätta mig där. Och så började vi prata, berättar hon.

"Jesusbarnet i kuvös" väckte intresse

Då hade Rebecka gjort flera illustrationer i vykortsformat, bland annat ”Jesusbarnet i kuvös” och en illustration med nedstigande änglar som väckte Steves intresse. Särskilt kortet med änglar har blivit en favorit, som delats ut av Sjukhuskyrkan vid olika tillfällen.

 − Jag tycker det känns väldigt roligt att få visa upp bilderna här på S:t Göran till julen. Det är särskilt roligt att få göra det hos Sjukhuskyrkan, som jag vet gör en stor insats för medarbetare och patienter, berättar Rebecka Lagercrantz.  

Utställningen med bilderna ur ”Julbarnet” öppnar den 4/12 kl. 15.00 med vernissage, och är öppen dagtid till och med den 13/12.