2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

”Vi är en hjälpande hand”

Ebba Bergholm vid sjukhusets informationsdisk med Carina Burman.

Ebba Bergholm är en av de Rödakorsvärdar som hjälper till i sjukhusets huvudentré. Det har hon gjort i sex år nu. Varje tisdag från lunch till klockan tre på eftermiddagen.

Förutom nöjda patienter och anhöriga som hon informerat och hjälpt på olika sätt så tycker hon att uppdraget är givande även för hennes egen del.

”För mig är det tacksamt. När jag går hem känner jag att nu har jag gjort något bra igen”.

Ibland tornar kön upp sig vid hennes pulpet och det blir rörigt i entrén med mycket folk. Då är det bara att ta det lugnt. Alla får hjälp, men inte samtidigt.

”Många som ska till sjukhuset är oroliga och då är vi en hjälpande hand. Vi gör mycket mer än visar vägen. Ibland ledsagar vi patienter dit de ska”.

Ebba står alltid i huvudentrén men det finns Rödakorsvärdar som jobbar på akutmottagningen också. Totalt är de 26 värdar på sjukhuset.

Med de ombyggnationer som pågår är det till röntgen som det nu är svårast att visa vägen till.

Allt fler glömmer kallelsen

”En dam blev arg på mig när hon upptäckte att hon inte kunde använda den gamla vägen. Jag visade henne hur hon skulle gå. När hon kom tillbaka därifrån så bad hon om ursäkt, det var bra”.

Fast de flesta har förståelse för att man bygger om eller måste stänga av och de är väldigt glada över att få hjälp, framhåller Ebba.

Något som allt fler patienter glömmer är att ta med sig är kallelsen. Då blir det ett detektivarbete att hitta rätt tid och plats för besöket. Många vet till vilken mottagning de ska till, men inte alltid.

Via sjukhusets växel; InfoTel, kan man nå sjukhusets största journalsystem Cosmic och på så sätt söka fram uppgifterna. Men för patienter som ska till mammografi, röntgen och den fysiologiska kliniken skiljer sig journalsystemen åt och då blir det svårare. Då brukar InfoTel hjälpa till och ringa och fråga mottagningarna istället.

Ebba Bergholm är en av få Rödakorsvärdar som själv har en bakgrund inom vården. Hon jobbade tidigare på Sabbatsbergs sjukhus, på medicin-, kirurg- och ortopedavdelningarna. Hon har även arbetat på S:t Eriks sjukhus och inom äldrevården.

”Jag är pensionär och på det här sättet kommer jag ut och träffar folk. Det är roligt att jobba här och mycket att göra. Det tycker jag om”.