2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

80 år av läkande läsning på Biblioteket

Eva Eriksson, bibliotekarie.

I år är det 80 år sedan Stockholms stadsbibliotek startade sin verksamhet på S:t Görans sjukhus. Trots tidens alla ändringar i lokal, utbud, personal och patienternas behov så har en sak varit densamma: idén att böcker och berättelser kan få människor att må bättre.

Den idén är också grunden till det som kallas ”biblioterapi”, ett allt mer populärt begrepp som går ut på att genom läsning lindra ohälsa, höja livskvalitet och bidra till personlig utveckling. Det berättar Eva Eriksson, som arbetar som bibliotekarie och under våren gått en kurs i biblioterapi. Hon har skrivit en uppsats just om sjukhusbiblioteket på S:t Göran ur ett biblioterapeutiskt perspektiv.

– Biblioterapi är inte ett ord som alls har använts i Sverige tidigare, men det är vanligt i andra länder som t.ex. Storbritannien, USA och i Finland. Där finns det t.o.m. särskilda biblioterapeuter med detta som yrkestitel, berättar hon.

Sysselsättning och läkning

Själva grundtanken om böckernas läkande kraft var dock en viktig anledning till att mer systematiskt ordnade patient-och sjukhusbibliotek började byggas upp på 30-och 40-talet i Sverige, berättar Eva Eriksson.

Att ge patienterna, som ofta hade långa vårdtider, något meningsfullt att göra och skingra tankarna med var viktigt. Bokvagnar cirkulerade runt på vård­avdelningarna en gång i veckan.

Berättelsens makt består

I dag ser vården och samhället väldigt annorlunda ut. Vårdtiderna är mycket kortare och istället för bokvagns­ronderna finns nu tjänsten ”Ring så kommer vi!”. Förutom böcker och tidningar finns mängder av digitala medier som konkurrerar om folks uppmärksamhet.Men oavsett medium så finns det något bestående i berättelsens makt, menar Eva Eriksson.

– Det finns något särskilt med att läsa eller lyssna till en berättelse. Det kan hjälpa till att få perspektiv på sin situation, och att reflektera. Det kan också vara ett tillfälle att få kliva ur sig själv för en stund, och tänka på något helt annat. Skratta eller gråta, känna starka känslor, berättar hon.

Läsning kan också fungera som både sömnpiller och smärtlindrare – något som många patienter vittnat om och varit glada för, berättar Eva Eriksson vidare.

En lugn plats för avkoppling

En annan viktig roll för ett bibliotek på sjukhus är att vara en lugn plats som skiljer sig från själva vårdmiljön. För patienter och närstående, liksom medarbetare, erbjuder biblioteket en stunds viktig omväxling och avkoppling.

– Stressen i samhället blir allt större, och det är många som mår dåligt av det. Att få dra sig undan en stund och läsa eller lyssna på biblioteket kan vara ett sätt att varva ner, framhåller Eva Eriksson.

Från biblioteksband till e-bok

Under de 80 åren sedan starten har bibliotekets innehåll gjort en lång resa, från gamla tiders tjusiga biblioteksband till moderna digitala tjänster. Förutom vanliga böcker och tidningar finns i dag film, ljudböcker och musik, liksom digitala tidskrifter från hela världen att läsa och låna. E-böcker går att ladda ner  från Stadsbibliotekets hemsida.

Hur kommer då biblioteket att se ut om ytterligare 80 år? Kommer det ens att finnas kvar? Det beror på besökarnas behov, och vad verksamheterna på sjukhusområdet efterfrågar, menar Eva Eriksson.

En analog framtid?

Den tekniska utvecklingen, med t.ex. mobiltelefoner och internetuppkopplingar, gör att behov och beteenden ändras snabbt. Film, böcker och musik finns tillgängliga några knapptryck bort.

Fast ändå väljer många människor att besöka biblioteket och bläddra i eller låna en vanlig pappersbok eller tidning. Att erbjuda en helt analog upplevelse, med lugn och tid för eftertanke, kanske är något som blir mera attraktivt i en stressad digital tid?