2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Roligt och tankeväckande från medicinska sekreterarnas dag

Föreläsaren Henrik Widegren med några tips om skratt och humor

I dag 8/12 firade vi medicinska sekreterarnas dag här på Capio S:t Görans Sjukhus, med mingel och roliga och spännande föreläsningar för alla sekreterare.

Först ut var ordförande för Läkarsekreterarförbundet Helena Zander Ögren, som talade om de medicinska sekreterarnas viktiga yrkesroll och dess framtid. I sin föreläsning lyfte hon fram den medicinska sekreterarens ibland ”dolda” kunskap, men som är oerhört viktig för kvalitet, patientflöden och ekonomin inom vården.

Helena Zander Ögren 

Ny teknik en möjlighet

I sin blick mot framtiden såg hon ny teknik som taligenkänning som en möjlighet, snarare än ett hot mot yrkesrollen. Den skulle kunna ge en bättre arbetsmiljö, med mer tid till kvalitetssäkring av innehållet i journalerna, men också att kunna stötta patienter att dokumentera själva och bli mer delaktiga, att stötta med schemaläggning och mycket annat där den medicinska sekreterarens expertis inom administration och dokumentation kommer till sin rätt.   

Skratt på recept?

Direkt från Lund kom den populära föreläsaren (och ÖNH-läkaren) Henrik Widegren, som talade om  ämnet ”Skratt -inget man skojar bort”. Han berättade om skrattets anatomi och fysiologi, med påtagliga exempel, men framförallt om dess effekt på hälsa och välbefinnande. Skratt är avslappnande och avstressande, sänker blodtrycket och stärker troligen immunförsvaret. Faktiskt är det så nyttigt att det kanske skulle börja skrivas ut på recept, föreslog Henrik Widegren.  

Skratt har också en viktig social roll, både tidigt i livet för anknytningen mellan barn och föräldrar, men också mellan människor för att minska spänningar, och skapa tillit och gemenskap som ett ”socialt smörjmedel”. Skratt är också universellt bortom språk- och kulturbarriärer.

Att le och skratta verkar i sig ha en fysisk effekt, oavsett vad man skrattar åt eller om det ens är genuint roligt.

Att skämta om vården

Att kunna skämta i och om sjukvården kan förstås vara svårt. Att hantera frågor om liv och död och möta svårt sjuka patienter går inte att garva bort, framhöll Henrik Widegren. Men ett bra motto kan vara ”Att ta sitt jobb på största allvar, men att ta sig själv på mindre stort allvar”. Som exempel tog han upp den berömda (men inte helt allvarligt sinnade) fallstudien ” Patienter som faller skadas oftare än de som inte faller”.  

Dagen till ära tog Henrik Widegren också upp det populära ämnet journalgrodor, där han gjorde en exposé över de olika "grodarterna" och deras beteende, till publikens förtjusning.

Skratt är nyttigt och viktigt!

Avslutningsvis gav Henrik Widegren sju tips på roliga saker att göra, och stämde upp till musik med sin gitarr där ”Vårdplatsvalsen” ”SMS från Akuten”, ”Läkarsekreterarens blues”, ”Hur blir man med barn” och ”En vit jul” fick publiken i stämning och drag i smilbanden.

De medicinska sekreterarnas dag 2017 avslutades med påminnelsen om att skratt är nyttigt och viktigt, både på och utanför jobbet!

"Vårdplatsvalsen" med Henrik Widegren