2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Rapport från "Triage på ett annat sätt"

Bild från den avslutande paneldebatten. Medverkande från vänster Ebba Wijkmark, Göran Örnung, Chatarina Weider, Heidi Synnøve Brevik och Tobias Carlsson

I dag den 27/11 ordnade Capio S:t Görans Sjukhus konferensen ”Triage på ett annat sätt” i Hörsalen. Under en dag med fullmatat program fick deltagarna höra och se exempel på hur vår triagemodell utvecklats, med en blick in omvärlden och framtiden.

En av föreläsarna på konferensen var Michéle Twomey från Kapstaden i Sydafrika, en av skaparna till triagemodellen SATS (South African Triage Scale), som vårt nuvarande triage på akutmottagningen bygger på.

Att se den tillämpas här i den novemberkyliga norden känns overkligt, men fantastiskt roligt, berättar hon.

Öppen och anpassningsbar standard

− När vi skapade SATS från början var målet att det skulle vara en öppen, enkel och flexibel standard. Vi föreställde oss att den skulle kunna användas i olika länder i Afrika, med varierande infrastruktur och resurser, och därför var det viktigt att den var lätt att använda och kunde anpassas efter lokala behov. Att tala med kollegor från Sverige och Norge och se hur modellen framgångsrikt kan tillämpas här är fantastiskt inspirerande, säger Michéle Twomey.  

"Tänk globalt, agera lokalt"

En av de saker hon tar med sig hem från konferensen är vikten av att tänka globalt, och agera lokalt.

− Med dagens teknik är det möjligt att enkelt kommunicera med och möta människor från hela världen. Att i dag få träffa många av de människor jag e-postat så mycket med är ett fint exempel på det. Vi har fantastiska möjligheter att samarbeta, utbyta idéer och utveckla vårt sätt arbeta med triage och för människors hälsa, framhåller Michéle Twomey.  

Flöde och triage i fokus

För beskrivningen av vårt nuvarande arbetssätt med SATS, Teamtriage och flödesarbete stod Thomas Leijon, ssk och verksamhetsutvecklare på Akutkliniken, tillsammans med Göran Örnung, verksamhetschef för Akutmedicinkliniken.  Deltagarna fick också möjlighet att under ledning av Annika Johansson, ssk och verksamhetsutvecklare på Akutkliniken, göra en guidad rundtur och se hur man bygger en akutmottagning där flöde och triage ligger i fokus.  

Framtid och utblick

Ett annat ämne som togs upp under konferensen var att gå från triage enligt RETTS till SATS. Om det föreläste Chatarina Weider, som under många år tidigare arbetat på akutmottagningen här på Capio S:t Görans Sjukhus, men nu är chef för Akutmottagningen i Hudiksvall som nyligen gått över till SATS. 

Från Norge kom exempel på hur SATS kan tillämpas regionalt och även prehospitalt, och från Göteborg en föreläsning om framtid och utveckling för triage vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.   

Michéle Twomey föreläser om South African Triage Scale och hur den kom till.